Nederlandse Hartstichting


12.000 scholieren strijden om de Heart Dance Award 2004

18-3-2004

22 maart 2004: eerste regionale voorronde
Den Haag, 17 maart 2004 - Op 22 maart starten de voorrondes van de Heart Dance Award 2004, de spetterende danswedstrijd van de Nederlandse Hartstichting. De Hartstichting organiseert deze wedstrijd om kinderen in heel Nederland al op jonge leeftijd kennis te laten maken met bewegen. In totaal treden 12.000 kinderen op in elf voorrondes in regionale theaters door het hele land.

De Heart Dance Award viert dit jaar zijn vijfjarig jubileum en is in die tijd uitgegroeid tot een groots, landelijk spektakel. Leerlingen uit groep 7 en 8 hebben onder begeleiding van een docent of ouder(s) een dans bedacht op een lied naar keuze. Het thema van de dans is 'gezonde leefstijl'. De leerlingen verwerken daarom elementen als 'niet roken', 'bewegen' en 'gezond eten' in hun dans. Een deskundige jury bepaalt de winnaars van de regionale voorrondes, die in de finale strijden om de Heart Dance Award 2004. Het evenement is te volgen op de speciale website www.heartdanceaward.nl.

Overgewicht
Het aantal te dikke kinderen stijgt de laatste jaren fors. Eén op de acht kinderen in Nederland is te dik, tien procent heeft obesitas (ernstig overgewicht). Dit komt door een combinatie van te veel eten en te weinig bewegen. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Kinderen in de leeftijdsgroep tot twaalf jaar leven nog betrekkelijk gezond. Echter, als zij naar de middelbare school gaan veranderen hun leefpatronen sterk. De Hartstichting gaat uit van het principe 'jong geleerd is oud gedaan' en probeert kinderen op speelse wijze na te laten denken over sport, bewegen en gezonde gewoonten.

Plaatsen voorrondes Heart Dance Award:
De voorrondes worden gehouden van 22 maart t/m 6 april: in Veenendaal (22 maart), Den Haag (23 maart), Capelle a/d IJssel (24 maart en 5 april), Kerkrade (26 maart), Zaandam (29 maart), Bergen op Zoom (30 maart), Heerenveen (31 maart), Den Bosch (1 april), Arnhem (2 april) en Hengelo (6 april).
Voor meer informatie of aanwezigheid bij de voorronde: Karen van Reenen, programmamanager Jeugd 070 - 315 56 24 Karen van der Vorst, communicatieadviseur 070 - 315 56 37 subsidieert een groot deel van het wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten in Nederland. Zij geeft voorlichting over een gezonde leefstijl en initieert verbeteringen in de gezondheidszorg. Daarnaast steunt de Hartstichting patiëntenverenigingen. De Hartstichting kan dit werk uitsluitend doen dankzij giften van de Nederlandse bevolking en de inzet van vrijwilligers. In 2004 bestaat de Nederlandse Hartstichting 40 jaar. NHS/29A