Speciale quick scan op internet voor MKB: www.cginstitute.nl

Corporate Governance Instituut geeft direct inzicht in de risico's die het ondernemingsbestuur loopt

HOUTEN, 20040322 -- Het gezond bestuur van ondernemingen is niet meer weg te denken van de politieke en financieel-economische agenda's. Grote ondernemingen en financiële instellingen brengen hun zaken op orde om zo snel mogelijk te voldoen aan de code voor goed ondernemingsbestuur van de commissie Tabaksblat. Maar in het midden- en kleinbedrijf is de zogenoemde 'corporate governance' nog steeds een vaag en ongrijpbaar begrip. Het nieuwe Corporate Governance Instituut (CGi) wil daar verandering in brengen, onder meer met een programma van instrumenten en adviezen dat via het internet wordt aangeboden op www.cginstitute.nl



Het CGi is een onafhankelijke stichting die haar leden praktische diensten aanbiedt om corporate governance tot gemeengoed in hun onderneming te maken. Daarnaast verricht het instituut onderzoek om bestuurders, toezichthouders en aandeelhouders van ondernemingen meer inzicht te bieden in de gevolgen van hun handelen en de daarmee verbonden valkuilen.


Quick scans voor risico-analyses


Het CGi heeft onder meer een website ontwikkeld, waar men met diverse quick scans de risico's kan meten waaraan zijn ondernemingsbestuur bloot staat. De resultaten van deze interactieve testen worden online geanalyseerd en direct getoond. Hiermee krijgt men tevens inzicht in de wijze waarop het bestuur functioneert. Ook wordt specifiek aangegeven waar spanning optreedt met de strenge juridische regels voor verslaglegging en verantwoording die elke onderneming met een bestuur, commissarissen en aandeelhouders krijgt opgelegd. De uitkomsten van deze (gratis) quick scans zijn desgewenst aanleiding voor verdere analyses en advisering over de invoering van corporate governance-principes.


Resultaten in een oogwenk


Zo biedt de Ondernemingsscan in een oogwenk een beeld van de risico's op het gebied van algemeen management, marketing, sales, operationeel management, business development en human resource management. De Corporate Governance Scan geeft een goed beeld in hoeverre de onderneming voldoet aan de regels en bepalingen van de code Tabaksblat en op welke punten juist niet. De gegevens van deze en andere scans dienen desgewenst voor diepere analyses en diagnoses die overigens vaak al binnen enkele werkdagen op tafel komen.


Spelregels voor goed bestuur


Corporate governance is het best te omschrijven als het stelsel van omgangsvormen voor de direct betrokkenen bij vennootschappen en hun ondernemingen. Die betrokkenen zijn doorgaans de bestuurders, commissarissen, kapitaalverschaffers en aandeelhouders. Het gaat om regels voor het goede bestuur van het bedrijf en het toezicht daarop, evenals de verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Uitgangspunten zijn de transparantie van het bestuur en het afleggen van verantwoording. De basis daarvoor werd gelegd in het eindrapport van de commissie Peters, eind vorig jaar gevolgd door de zogenoemde code Tabaksblat met haar dan 42 principes en 124 bepalingen voor goed bestuur.


Grotere ondernemingen binnen het MKB


Het Corporate Governance Instituut richt zich op de grotere ondernemingen binnen het MKB, de 20.000 bedrijven met zo'n 200 werknemers die gezamenlijk het grootste deel van de werkgelegenheid in Nederland uitmaken. Het wil uitgroeien tot een kennis- en communicatie-platform voor organisaties die regels en etiquette voor goed ondernemingsbestuur in acht nemen en die zich controleerbaar en evalueerbaar opstellen in de maatschappij waarvan zij deel uitmaken. Maar uiteindelijk krijgt elke onderneming met een bestuur, commissarissen en aandeelhouders te maken met strenge regels voor zulk gezond ondernemingsbestuur. Ze kunnen alle terecht bij het CGi. Door lid te worden, krijgen zij de beschikking over scanmethoden, risico-metingen en -analyses, diagnoses, benchmark-vergelijkingen en maatwerkadviezen voor verbetering.


Organisatie zonder winstoogmerk


De uitwisseling van ervaringen en bundeling van belangen (platformfunctie), de informatie in de vorm van publicaties en nieuwsbrieven en verder onderzoek zijn andere functies die het CGi belichaamt. Het CGi is een organisatie zonder winstoogmerk. De kosten worden gedekt uit inkomsten van lidmaatschappen, subsidies, giften en soortgelijke baten. Voor nadere informatie kunt u terecht via info@cginstitute.nl of telefoonnummer 030 6575905. Het CGi is gevestigd aan de Papiermolen 2, 3994 DK in Houten.