Verbond van Verzekeraars

Nationaal voorlichtingsprogramma Brandveiligheid ook voor ondernemers

De massamediale campagne Brandveiligheid, die in januari is gestart, moet het belang van brandveiligheid en preventie breed in de samenleving onder de aandacht brengen. De Stichting Consument en Veiligheid richt zich in de campagne echter niet alleen op het grote publiek, maar ook op het bedrijfsleven. Niet ten onrechte overigens. Uit cijfers blijkt namelijk dat de schade van woningbranden nog geen negende betreft van de totale brandschade.

Volgens de brandweerstatistiek van het CBS bedroeg de totale brandschade in 2002 993 miljoen euro: 101 miljoen door schade in woningbranden en 892 miljoen door andere branden, waaronder die in het bedrijfsleven. In de factsheet Brandveiligheid thuis en op het werk benadrukt Consument en Veiligheid dan ook dat de kans op een ongeluk kan worden beperkt door structureel aandacht te hebben voor (brand)veiligheid en een goede organisatie. Het managen van veiligheid in een bedrijf houdt vooral in dat veiligheid een vaste plaats krijgt in het beleid. Een ongeluk is bijna altijd een combinatie van een onveilige omgeving én onveilig gedrag. Wie de veiligheid wil verbeteren, schenkt dus aandacht aan beide. Wie regelmatig en structureel aan veiligheid werkt, bespaart tijd, aldus de stichting.

Veiligheidsmanagement

Via de methode Veiligheidsmanagement kunnen ondernemers en werkgevers een gedegen veiligheidsbeleid opzetten en onderhouden. De onderdelen die daarbij van groot belang zijn, worden door Consument en Veiligheid nog eens op een rijtje gezet. Het gaat om het aanstellen van een veiligheidscoördinator of veiligheidsteam, een risicoanalyse van de accommodatie, het introduceren en beschikbaar hebben van huisregels, het opstellen en jaarlijks oefenen van een ontruiming(splan), het bijhouden van risicos en ongevallen in en om de accommodatie en het jaarlijks opstellen van een veiligheidsverslag.

Op de site van de Brandveiligheidscampagne is onder meer een interactieve checklist te vinden voor ondernemers, waarmee de belangrijkste aandachtspunten met betrekking tot veiligheid kunnen worden gecontroleerd (www.veiligheid.nl )

.

Verzekerd!, maart 2004