afz: magazinespraakwater@yahoo.com Ingezonden persbericht

Jongerentijdschrift met inhoud


RODEN, 20040321 -- Er is een nieuw jongerentijdschrift: Spraakwater. Dit is een tijdschrift met inhoud. Het is een opinieblad. Er zijn weinig tijdschriften met inhoud voor jongeren. Daarom is Spraakwater erg bijzonder. Het blad besteedt aandacht aan politiek, milieu, cultuur, media en geloof. Er komen hele verschillende onderwerpen aan bod, maar er is altijd een connectie met de maatschappij. De doelgroep is jongeren tussen 13 en 25 jaar.



Spraakwater kan bestaan door de inzet van vele vrijwilligers. In totaal werken er dertien mensen bij Spraakwater. Dat zijn redacteuren, fotografen, columnisten en tekenaars. Zij werken bij Spraakwater omdat het een ontzettend leuk project is. Wij, de makers, zijn ontzettend enthousiast en ambitieus. Het is heel moeilijk om als tijdschrift bekend te worden. Maar wij hebben het vertrouwen dat het gaat lukken. De vorige nummers waren verkrijgbaar in een hele kleine oplage, maar werd heel goed ontvangen. Dat was voor ons het signaal om het nu wat groter aan te pakken. Onze richtoplage voor het volgende nummer is 1000.
Spraakwater is goed leesbaar en kritisch. Wat bij andere media voor jongeren vaak ontbreekt is duidelijkheid. Wij vinden het erg belangrijk om dat wel te zijn. Spraakwater legt alles goed en bondig uit. Zo kunnen jongeren makkelijker een mening vormen over maatschappelijke kwesties.


In het volgende nummer (april 2004, nr. 2) onder meer:


- Een interview met Jane Goodall, de wereldberoemde gedragswetenschapper. Over geloof en de toekomst van de wereld.


- Geloven is weer hot. Jongeren gaan weer massaal naar de kerk. Een interview met een van de initiatiefnemers van de succesvolle Jeugdkerken. Wat is het geheim achter hun succes?


- Een scherp artikel over liquidaties. Dit gebeurt vaker vanuit het hart dan uit het hoofd. Emoties spelen een belangrijke rol. Geschreven door een studente Criminologie aan de Universiteit van Leiden.


- Op duizenden websites kan geleerd worden om bommen te maken. Hiermee kan zelfs iemand vermoord worden. Exclusieve interviews met de jonge makers van een drietal van deze sites. Wat bezield deze jongeren? Wat is het maatschappelijke effect? Een onderbelicht thema.


- Veel mensen zijn somber over de toekomst van de wereld. Bij De Club van 2000 zijn ze dat niet. Dat is een jongerenorganisatie voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. Een van de medewerkers van de club vertelt wat er moet gebeuren om van de wereld een paradijs te maken.


- Een kritisch artikel over de bio-industrie. Wat is er fout aan? Wat moet er anders? En vooral: is vlees eten moord?


- Het homohuwelijk is een hot-item. Een forum met voor- en tegenstanders van het homohuwelijk. Met Tweede Kamerlid Diederik Samson (PvdA), een redacteur van jongerenhomoblad Expreszo en een actieve SGP-jongere.


- Verder scherpe en opmerkelijke columns, recensies, cartoons en rubrieken.


Het aantal pagina's is ongeveer 44. Het blad verschijnt tweejaarlijks. Een los nummer van Spraakwater kost 2,45 Euro.
Spraakwater heeft ook een gratis nieuwsbrief. Voor een abonnement hierop moet de tekst 'nieuwsbrief ja' naar magazinespraakwater@yahoo.com worden gezonden.