7x24. nl

Accountants laten verstek gaan bij verkoop bedrijven

Ondernemers ontevreden over rol eigen accountant

AMSTERDAM, 20040322 -- Uit onderzoek door de BedrijvenBank blijken ondernemers die hun bedrijf gaan verkopen zeer ontevreden over de ondersteuning door hun accountant. De BedrijvenBank deed onderzoek naar de begeleiding van ondernemers bij het verkoopproces van hun bedrijf. Het onderzoek vond plaats bij 211 bedrijven die in de periode oktober tot en met december 2003 werden verkocht. De meeste ondernemers wenden zich in eerste instantie tot hun eigen vertrouwde accountant voor advies en begeleiding (59%). Slechts zelden leidt dit tot daadwerkelijke ondersteuning (3%).



Op een gedeelde tweede plaats staan de bank en de brancheorganisatie (11 en 12%), maar ook hier wordt de ondernemer teleurgesteld: in 3 en 2% van de gevallen leidt dit tot actie.


Pas daarna komen de intermediairs in beeld (9%), maar dat leidt uiteindelijk tot veel meer succes (56%).


Tenslotte kiest een klein deel er direct voor om de verkoop zelf te gaan doen (6%). Door de slechte respons van eerder gekozen kanalen doet echter uiteindelijk 33% zelf de verkoop.


Tot zover de feiten


Na jaren van gestage teruggang van het percentage zelfdoeners is het aantal ondernemers dat geen intermediair inschakelt nu weer stijgende. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Voor veel ondernemers is de verkoop van hun onderneming een eenmalige gebeurtenis, waarmee men geen ervaring heeft. Het inschakelen van een professionele intermediair kan veel ellende voorkomen. De intermediair is objectiever en kan de ondernemer behoeden voor valkuilen en problemen achteraf. Slechts een klein percentage (6%) is vanaf het begin van plan de verkoop zelf ter hand te nemen. Door de negatieve respons van met name de eigen accountant besluit uiteindelijk een veel groter aantal het zelf te doen (33%). Banken willen zich al jaren steeds minder bemoeien met de verkoop van MKB-bedrijven omdat men geen risico's wil lopen en/of betrokken wil raken. Voor de branche-organisaties lijkt echter een taak te zijn weggelegd.


Een andere oorzaak voor het stijgend aantal zelfdoeners lijkt te zijn dat steeds meer ondernemers ervan op de hoogte raken dat de vraag naar bedrijven groter is dan het aanbod en dat de prijzen van bedrijven de laatste tijd sterk stijgen (zie Onderzoek Prijsontwikkeling Bedrijven).


Wie heeft u het eerst om advies gevraagd toen u uw bedrijf wilde gaan verkopen?
- Accountant 59%

- Bank 11%

- Brancheorganisatie 12%

- Intermediair 9%

- Collega 2%

- Anders 1%

- Niemand 6%


Hoe tevreden was u over de reactie? Op een schaal van 1-10
- Accountant 4

- Bank 6

- Brancheorganisatie 6

- Intermediair 8

- Collega 7

- Anders -


Wie heeft u begeleid bij de verkoop van uw bedrijf?
- Accountant 3%

- Bank 3%

- Brancheorganisatie 2%

- Intermediair 56%

- Collega -

- Niemand (zelf gedaan) 33%

- Anders 3%


Via welk kanaal is uw bedrijf te koop aangeboden?
- BedrijvenBank 73%

- Ondernemingsbeurs KvK 11%

- Onderling 8%

- Overig 8%


Gevraagd waarom men de eigen relaties niet of nauwelijks begeleidt bij de verkoop van het bedrijf antwoorden accountants onder meer dat men de weg niet weet en moeite heeft de waarde van een bedrijf te bepalen. Elke accountant kan op www.bedrijvenbank.nl op een aantal verschillende wijzen de waarde van een bedrijf bepalen (discounted cash flow, rentabiliteitswaarde e.d.) en zou ondernemers ook naar die site kunnen verwijzen om of zelf hun bedrijf te verkopen, of een intermediair te zoeken. Uiteindelijk worden veel bedrijven via de BedrijvenBank (73%) te koop aangeboden en in mindere mate via de Kamer van Koophandel (11%).