Gemeente Amersfoort

Gemeente haalt reclameborden van de stoep

datum: 22 maart 2004

De gemeente Amersfoort gaat reclameborden weghalen die winkeliers illegaal op de stoep zetten. Het gaat vooral om verrijdbare posterborden en 'sandwichborden' met aanbiedingen en verwijzingen. In de binnenstad staan er volgens de gemeentelijke afdeling Bouw- en Gebruikskwaliteit zo'n 380 in de weg. Ze belemmeren de doorgang, voetgangers en rolstoelrijders moeten 'slalommen' en ze ontsieren het straatbeeld.

De verwijdering vindt plaats op grond van de regels die de gemeenteraad heeft vastgesteld in het 'Gevelhandboek'. Daarin staat bijvoorbeeld ook hoeveel reclame er op een winkelpui is toegestaan, en hoeveel reclamevlaggen je mag laten wapperen. Alle winkeliers in het kernwinkelgebied en de middenstandsvereniging Ambion zijn deze maand nog eens gewezen op de overlast die zij hun klanten bezorgen. 'De gemeente grijpt mede in, op verzoek van winkeliers die zich wél aan de reclameregels houden', aldus wethouder Piet Jonkman. Hij is verantwoordelijk voor onder meer monumenten en handhaving, 'Andere winkeliers ervaren 't ontduiken van de regels uit 't gevelhandboek bovendien als oneerlijke concurrentie'.

De verwijderingskosten komen voor rekening van de winkeliers. De gemeente Amersfoort zal binnenkort met stickers aangeven welke borden voor verwijdering in aanmerking komen. De wethouders Piet Jonkman en Henk Brink geven op dinsdag 23 maart om 13.00 uur in de hal van het stadhuis, Stadhuisplein 1, het startsein voor de verwijderingsactie: ze gaan samen met het handhavingsteam op stap om de stickers aan te brengen op de illegale borden.