Gemeente Alkmaar


Woonwensenonderzoek: meer vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE GEMEENTEN EN DE SOCIALE VERHUURDERS IN DE REGIO NOORD-KENNEMERLAND

Alkmaar, 22 maart 2003

De resultaten van het in opdracht van gemeenten en woningcorporaties gehouden woonwensenonderzoek in de regio Noord-Kennemerland zijn bekend. Een paar zaken vallen op: de vraag naar huurwoningen is fors toegenomen, er is veel behoefte aan sociale huur- en koopwoningen en tweederde deel van de starters wil in een huurwoning wonen. Opvallend is dat de vraag naar voor ouderen geschikte (toegankelijke) woningen onveranderd groot blijft, maar dat niet meer specifiek gevraagd wordt om een woning met het label "seniorenwoning".

Per 1 januari 2003 telde de regio Noord-Kennemerland 265.600 inwoners. Hiervan hebben er 2000 aan het onderzoek - uitgevoerd door bureau Companen - meegewerkt.

Concurrentie groot
Het onderzoek bevestigt het algemene beeld dat de krapte op de woningmarkt de laatste jaren flink is toegenomen. Ook de concurrentie op de markt van de betaalbare huurwoningen is groot. Van de bewoners met een lager inkomen wil slechts 10% tot 15% verhuizen in de komende jaren. Ook tweederde van de starters op de woningmarkt zoekt een betaalbare huurwoning. Daarbij gaat het vooral om woningen met een huur tot EUR 317,- en dan met name om goedkope flats zonder lift. Driekwart van de starters die een woning willen kopen zoekt een woning tot EUR 200.000,-.

Verschuiving van koop naar huur
In het onderzoek valt op dat de vraag naar woningen verschoven is van koopwoningen naar huurwoningen. Voor 2003 is er in Noord-Kennemerland behoefte aan 1730 woningen: dat zijn ruim 950 huurwoningen (55%) en 775 koopwoningen. Van die huurwoningen zou tweederde deel een betaalbare huur moeten hebben van maximaal EUR 453,-. Van de 45% koopwoningen moet 10% betaalbaar zijn, dat wil zeggen niet duurder dan EUR 150.000,-. In totaal bestaat het tekort aan woningen voor ongeveer de helft uit betaalbare woningen. De vraag naar middeldure en dure koopwoningen is met 35% veel lager dan een aantal jaren geleden. In het onderzoek is overigens nog geen rekening gehouden met de zogenaamde extramuralisering, het zelfstandig huisvesten van mensen die nu nog in zorginstellingen wonen.

Ouderenhuisvesting
Zoals op grond van de demografische ontwikkeling verwacht mag worden is de vraag naar voor ouderen geschikte woningen onveranderd groot. Opvallend is echter dat specifieke woningen met het seniorenlabel minder in zwang raken. Ouderen kiezen aanzienlijk vaker voor goed toegankelijke appartementen met een lift. Tweederde van de 55-plussers wil na verhuizing in een huurwoning wonen, terwijl meer dan tweederde nu in een koopwoning woont. Van deze ouderen mogen die huurwoningen ook best wat kosten: 43% van hen is bereid om meer dan EUR 453,- huur te betalen. Van de ouderen die willen kopen is 85% bereid om meer dan EUR 200.000,- te betalen en 40% zelfs meer dan EUR 300.000,-.

Regionale woonvisie
De resultaten van het woonwensenonderzoek zullen voor de gemeenten en de woningcorporaties een belangrijke rol spelen bij het opstellen van de regionale woonvisie. De woonvisie ligt in het verlengde van het nieuwe streekplan dat de provincie binnenkort zal vaststellen. In de woonvisie worden afspraken gemaakt over hoeveel nieuwe huizen er gebouwd moeten worden, welke soorten woningen dat moeten zijn (goedkoop of duur) en hoe wordt omgegaan met de bestaande woningvoorraad.

22 maart 2004