European Commission

P/04/35

Brussel, 18 maart 2004

7376/04 (Presse 78)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de Democratische Republiek Congo
De Europese Unie blijft zich sterk inzetten voor vrede en stabiliteit in de Democratische Republiek Congo (DRC) en in het hele gebied van de Grote Meren in het algemeen. Zij is ingenomen met de inspanningen die de overgangsautoriteiten daartoe tot dusver hebben geleverd. Zij verzoekt de Congolese autoriteiten te handelen naar de letter en de geest van de door de inter-Congolese dialoog aangenomen resoluties, het algemeen en alomvattend akkoord en de Overgangsgrondwet, en spoed te zetten achter de besluitvorming en de hervormingen die nodig zijn om het land zo spoedig mogelijk te stabiliseren. Zij verzoekt allen die zich nog niet bij deze benadering hebben aangesloten, af te zien van onrust en geweld en zich rond eenzelfde doel van vrede en stabiliteit ten gunste van alle Congolezen te verenigen.
Om deze redenen is de Europese Unie bezorgd over de trage uitvoering van de overgangsprogramma's en over de politieke spanningen en blokkades die de laatste tijd zijn geconstateerd. Zij moedigt de diverse elementen en entiteiten van de instellingen aan opnieuw te bevestigen dat zij zich volledig achter de beginselen van de overgang scharen. Bovendien roept zij op tot de daadwerkelijke verdeling van de verantwoordelijkheden, zoals die in een geest van onderling overleg is neergelegd in het akkoord van Pretoria en in de overgangsgrondwet. Zij onderstreept met name het belang van een kalm en sereen klimaat voor de bevolking in deze periode voor de verkiezingen.
De Europese Unie is van mening dat er concrete maatregelen moeten worden genomen om het klimaat van vertrouwen en goede verstandhouding, zowel in de overgangsinstellingen als in de presidentiële omgeving, te herstellen. Gezien het in de overgangsgrondwet bepaalde tijdschema voor het houden van verkiezingen herhaalt de Unie: - dat er dringend een organieke wet moet worden aangenomen betreffende de bevoegdheden en de werking van de CEI, zodat deze effectief en onafhankelijk kan functioneren met inachtneming van de in Sun City aangegane verbintenissen; - dat er een comité voor overleg over de verschillende aspecten van het verkiezingsproces moet komen; - dat zo spoedig mogelijk aan bepaalde voorafgaande voorwaarden voor de diverse in het kader van het verkiezingsproces te verrichten operaties moet worden voldaan, zoals met name de wet betreffende de nationaliteit en het rechtskader voor de registratie van kiezers. In deze context vraagt de Unie dringend de nodige maatregelen te nemen voor het herstel van de basisfuncties van de staat en zijn gezag over het gehele grondgebied van de DRC. Prioriteiten in dit opzicht zijn vestiging van het territoriale bestuur, wederopbouw, economisch herstel van het land en een transparant beheer van de overheidsfinanciën, dat is aangepast aan de behoeften en doelstellingen van de overgang.
Zij roept eveneens op tot een snellere hervorming van de veiligheidssector, zowel op het gebied van de hervorming van justitie en politie als van de integratie van het leger op alle niveaus, parallel aan de invoering van het nationaal DDR-proces. Daartoe lijken de benoeming van de nationale DDR-coördinator en de begrotings- en logistieke planning van de in te zetten geïntegreerde eenheden onontbeerlijk.
De Europese Unie is zeer bezorgd over de hernieuwde stijging van de spanning op veiligheids- en politiek gebied in het oosten van de DRC. Zij is in het bijzonder gechoqueerd door de aanhoudende schending van de mensenrechten en het machtsmisbruik ten aanzien van de burgerbevolking in Ituri, in de provincies Kivu en Katanga, met name de verkrachtingen die systematisch en volkomen straffeloos worden gepleegd door het toenemend aantal gewapende bendes die ontstaan zijn uit de in Ituri, in de provincies Kivu en Katanga opererende milities.
Zij doet een dringende oproep aan de overgangsinstellingen om alles in het werk te stellen om het staatsgezag over het hele grondgebied te herstellen; zij verzoekt alle actoren op het terrein om bevolking te respecteren en zich onherroepelijk bij de logica van de overgang aan te sluiten. Verwijzend naar de recente incidenten in Bukavu en Kinshasa, roept de EU alle partijen op geen verklaringen af te leggen die de etnische spanning kunnen aanwakkeren
De Europese Unie bevestigt nogmaals haar steun ten aanzien van het houden van de regionale conferentie over vrede, veiligheid, democratie en ontwikkeling in het gebied van de Grote Meren en roept de Congolese autoriteiten op er ten volle aan deel te nemen. Zij hecht eveneens aanzienlijk belang aan het herstel van het vertrouwen en aan de normalisering van de bilaterale betrekkingen tussen de staten van dit gebied. In dit verband roept zij alle verantwoordelijke politici in de DRC, Rwanda en Uganda op om op constructieve wijze te werken aan het herstel van vrede en stabiliteit in het gebied van de Grote Meren. Ten slotte wenst de Unie haar volle steun te betuigen aan het optreden van de MONUC en aan de werkzaamheden van het Internationaal Comité voor de begeleiding van de overgang.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


________________________