Vereniging van Effectenbezitters




Beloning topbestuurders stijgt ruim 36%

Persbericht | 22-03-2004

Op 19 maart 2004 waren de jaarverslagen gepresenteerd van 8 AEX-ondernemingen en 9 AMX ondernemingen. De VEB heeft op basis van deze 17 jaarverslagen, ruim eenderde van de 50 grootste beursgenoteerde ondernemingen, een eerste overzicht gemaakt van de ontwikkeling van de topsalarissen in het Nederlandse bedrijfsleven. Daarbij is gekeken naar de ontwikkeling van het vaste salaris (of basissalaris), de uitgekeerde bonussen en de totale cash-beloning (basissalaris plus bonussen). Opties en de steeds meer in zwang rakende verstrekking van gratis aandelen zijn buiten beschouwing gelaten.

Op basis van de thans beschikbare jaarverslagen kunnen de volgende (voorlopige) conclusies worden getrokken:
1. de totale cash-beloning van de bestuursvoorzitters van de betreffende AEX-ondernemingen is gemiddeld met 36,4* procent gestegen. De stijging voor de leden van de Raad van Bestuur van deze ondernemingen komt uit op gemiddeld 39,9 procent. De stijging voor alle in het onderzoek betrokken AEX bestuurders (CEOs en bestuursleden) bedraagt gemiddeld 38 procent.
2. De vaste beloning van deze AEX bestuurders is gemiddeld met 6,6 procent gestegen.

3. De oorzaak van de grote stijging van de totale beloning is gelegen in de toename van de bonussen met gemiddeld meer dan 90 procen
4. Bij de bestuursvoorzitters van de Midkap-ondernemingen is de ontwikkeling gematigder: de stijging van de totale beloning bedraagt hier 12 procent en de stijging van het basissalaris ligt op 5,7 procent.

Beloningsontwikkeling obv eenderde van de topondernemingen:

stijging
basissalaris stijging
totale beloning
AEX-CEO 6,5% 36,4% AEX-lid 6,8% 39,9% AEX-totaal 6,6% 38,0% AMX-CEO 5,7% 12,0%

De VEB heeft geen reden aan te nemen dat de beloningsontwikkeling van alle AEX- en AMX-ondernemingen wezenlijk afwijkt van de hierboven weergegeven uitkomsten. In de uitkomsten zijn de stijgingen bij Ahold bijvoorbeeld nog niet verwerkt.

Op basis van het bovenstaande is de conclusie gerechtvaardigd dat de op 17 mei 2003 door VNO-NCW uitgesproken verwachting - de beloningen (vast salaris plus bonus) van de bestuurders van grotere Nederlandse bedrijven stijgen dit jaar met naar verwachting 2 procent ruimschoots zal worden overtroffen.

De VEB kan niet anders dan concluderen dat van de toegezegde of geïndiceerde matiging niets is terechtgekomen. De VEB ziet hiervoor de volgende oorzaken:

1. Subjectieve vergelijkingen met voornamelijk beter betalende bedrijven of branchegenoten.
2. De grote invloed van beloningsconsultants
3. Onvoldoende krachtdadig optreden van (leden van de) Raad van Commissarissen

De VEB verwacht dat de trend van bovengemiddeld stijgende beloningen zich in 2004 zal voortzetten. Hieronder enkele indicaties voor de stijging 2004:

ING Groep (o.b.v. gelijke prestatie) + 24% Nedlloyd + 29%
Getronics > 10%
Ahold: nieuw beloningsbeleid Akzo Nobel: inhaalslag nodig KPN (leden RvB):inhaalslag nodig

In algemene zin is de VEB voorstander van een adequate beloning van (top-) managers en een ruime variabele beloning in geval van duidelijk bovengemiddelde of uitzonderlijke prestaties.

In de huidige situatie heeft de VEB echter een aantal aanvullende bezwaren tegen het beloningsbeleid:
1. Een gemiddelde beloningsontwikkeling die geen verband houdt met de bedrijfsmatige ontwikkeling (groei van winst en aandeelhouderswaarde)

2. het verstrekken van variabele beloningen voor gemiddelde of benedengemiddelde prestatie

3. het ontbreken van duidelijk meetbare prestatiecriteria, en het gebrek aan transparantie ten aanzien van de gehanteerde prestatiecriteria

4. het verstrekken van gratis aandelen, waarvan een verkeerde incentive-werking uitgaat.

De VEB zal daarom in de aandeelhoudersvergaderingen meer aandacht besteden aan de beloningskwestie en tegenstemmen indien a) de verhogingen geen verband houden met de bedrijfsmatige ontwikkeling b) onvoldoende transparantie wordt betracht ten aanzien van beloningsbeleid en variabele beloning c) het beloningspakket de verstrekking van gratis aandelen bevat d) indien op overige beloningspunten van de Code Tabaksblat wordt afgeweken.

Voorts zal de VEB specifiek onderzoeken of aan de in de concept-code Tabaksblat opgenomen bepaling wordt voldaan, dat de variabele beloning niet meer dan de helft van de totale beloning bedraagt.

Tenslotte roept de VEB de grote beursgenoteerde ondernemingen en werkgeversorganisatie VNO-NCW op om zich naar de letter en de geest van het Najaarsakkoord te houden en concrete afspraken te maken om tot matiging van de topbeloningen te komen.

Vereniging van Effectenbezitters


* Bij de berekening van deze stijging is afgezien van de turnaround bonus bij KPN (2002: 2 miljoen euro) en Getronics (2003: 800.000 euro). Indien deze turnaraound-bonussen wel zouden zijn meegeteld, was de stijging van de totale cash-beloning uitgekomen op 42,1 procent in plaats van 36,4 procent. De correctie is aangebracht vanwege het vertekende effect.




---