Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


ZuiderAmstel vervangt 300 bomen

Stadsdeel ZuiderAmstel gaat dit voorjaar 300 bomen vervangen in Buitenveldert, want het krijgt vooral zomers klachten binnen over bomen die voor overlast zorgen. Het betreft in het merendeel van de gevallen meidoorns, die prachtige mooie witte bloemen krijgen, maar ook aantrekkelijk zijn voor rupsen. Deze rupsen scheiden een plakkerige vloeistof af die moeilijk van bijvoorbeeld auto's is te verwijderen. De meidoorn zelf lijdt er echter het meest onder, want die wordt volledig ingepakt door de rupsen. Hierdoor verzwakt de boom en is daardoor ontvankelijk voor ziektes. De meidoorns zijn dan ook verzwakt en bovendien erg oud.

Aanpak overlast

Het stadsdeel bestrijdt rupsen en ziektes op een milieuvriendelijke wijze. Deze wijze is minder rigoureus dan insecticiden, maar is daarom ook wat minder succesvol. De zachte winters de laatste tijd hebben het aantal rupsen bovendien geen geweld aangedaan. Zwak zijn de meidoorns tenslotte ook doordat ze in niet-voedzame grond staan. De meidoorns zijn geplant in een tijd dat daar minder op werd gelet.

Voor de bijna 300 meidoorns is al een kapvergunning aangevraagd en verleend vanwege de staat waarin ze verkeren. Deze zwakke oude meidoorns worden met kluit en al verwijderd. Daarna haalt het stadsdeel per locatie zo'n 5 m3 niet-voedzame grond eruit. Die grond wordt door nieuwe speciale bomengrond vervangen. Uiteraard kan dat alleen als de grond niet bevroren is.

Stadsdeel ZuiderAmstel heeft zorgvuldig keuzes gemaakt voor de nieuwe aan te planten bomen. De nieuwe bomen zijn goed bestand tegen een stedelijke omgeving. Ze bloeien net zo mooi als de meidoorns, zoals de Kornoelje met gele bloemetjes en de sierappel, de Japanse sierkers en de sierpeer. Het zijn allemaal lang bloeiende bomen, per straat komt er één soort boom. Ze gaan zo'n dertig tot veertig jaar mee.

De medewerking van omwonenden wordt gevraagd om de vervanging van de bomen veilig te kunnen uitvoeren. Het is namelijk nodig om tijdelijk parkeerverboden in te stellen daar waar men aan de slag gaat. Deze hele operatie duurt, afhankelijk van de weersomstandigheden, tot eind maart. Bewoners van stadsdeel ZuiderAmstel zullen door deze intensieve aanpak geen overlast meer ondervinden.