Gemeente Maassluis

Persberichten

22-3-2004

Maatregel brommers op de rijbaan per 1 april uitgebreid

Met ingang van 1 april 2004 wordt de maatregel brommers op de rijbaan in Maassluis uitgebreid. Vanaf die datum mogen brommers niet meer op de fietspaden binnen de bebouwde kom rijden. Ook niet op de fietspaden langs de Laan 1940-1945, de Industrieweg, de Mozartlaan en langs een groot deel van de Westlandseweg waar brommers nu nog wel gebruik maken van het fietspad.

In augustus 2000 is in Maassluis de verkeersregel ingegaan dat bromfietsers op veel plaatsen in de bebouwde kom van de fietspaden werden geweerd. Doel van deze maatregel, die in vrijwel heel Nederland is ingevoerd, is het terugdringen van het aantal ongevallen met bromfietsers en fietsers. Indertijd zijn in Maassluis enkele uitzonderingen gemaakt waar brommers nog wel gebruik moesten blijven maken van het fietspad. Het ging toen met name om enkele drukke doorgaande wegen. Nu wordt er echter, ook met het oog op de ervaringen die in Maassluis en elders in den lande zijn opgedaan met brommers op de rijbaan, voor gekozen om overal binnen de bebouwde kom de brommers te weren van de fietspaden. De verwachting is dat de verkeersveiligheid hierdoor wordt vergroot.

Binnen bebouwde kom: brommers op de rijbaan Op verschillende plekken in Maassluis zullen nieuwe overgangen worden gemaakt tussen fietspaden en de rijbaan. Op andere plaatsen zullen er juist overgangen verdwijnen. Uiteraard wordt bij de aanleg van een overgang goed gekeken naar de meest logische en verkeerveilige plek. Op de Laan 1940-1945 wordt de overgang voor bromfietsers vanaf het fietspad naar de rijbaan aangelegd bij de grens van de bebouwde kom. Om er voor te zorgen dat het overige gemotoriseerde verkeer de snelheidsgrens hier niet overschrijdt, waardoor gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan, wordt daar ook een verkeersdrempel aangelegd. Op de Westlandsweg zal de overgang van en naar de rijbaan ter hoogte van de Kwartellaan komen te liggen.