Gemeente Lingewaard


Woningbouw Flierensestraat niet in StructuurvisiePlus

Een projectontwikkelaar ziet mogelijkheden voor honderdveertig woningen in het agrarische gebied rondom de Flierensestraat in Gendt. Het project zou opgenomen worden in de Lingewaardse structuurvisie. Dit onjuiste bericht kwam deze week in de media. De gemeente Lingewaard ziet op dit moment onvoldoende redenen om de StructuurvisiePlus aan te passen.

Het gebied tussen rondom de Flierensestraat maakt blijvend deel uit van het agrarisch buitengebied. In de inrichting van het gebied is de glastuinbouw dominant aanwezig. Voor de toekomstige ontwikkeling van de kern Gendt en de andere kernen is op gemeentelijk niveau de StructuurvisiePlus in ontwikkeling. Op regionaal niveau is er een Regionaal Structuur Plan. In dat laatste plan zit of zat voor de kern Gendt weinig perspectief als het gaat om uitbreiding met woningen.

Uitbreiding
In de gemeentelijke visie is uitbreiding wél noodzakelijk. De gemeente kiest daarbij voor, een op zich niet nieuwe wens van het gemeentebestuur, uitbreiding aan de westzijde van Gendt. Overigens is het de bedoeling om op meerdere locaties tot de ontwikkeling van woningen te komen. Hierbij gaat het dan om kleinschaligere ontwikkelingen in of tegen de bestaande kom. Het idee of plan van de ontwikkelaar om woningen te realiseren in het gebied rondom de Flierensestraat, zal door de gemeente beoordeeld worden. Er wordt dan gekeken op de inpasbaarheid in de toekomstige ontwikkeling van het dorp én op de toekomstige inpasbaarheid van het landelijk gebied rondom Gendt.

Behalve de ontwikkeling van ruimte voor wonen in Gendt hecht de gemeente ook belang aan het behoud van landelijk gebied en toekomstperspectief voor de agrarische bedrijven. De intentie is zeker niet om het functioneren van de glastuinbouwzone rondom Gendt te bemoeilijken door nieuwe inprikkende woonwijken of -wijkjes. Het plan van de ontwikkelaar scoort dan ook erg laag.

Bericht geplaatst op 22 maart 2004