Praktijkonderzoek Veehouderij

Nieuw voerhek op Lagekostenbedrijf

De aanblik van het Lagekostenbedrijf is flink veranderd. Begin februari is het diagonaal voerhek bij de melkkoeien vervangen door Calan deuren. Met deze deuren is de voeropname van zowel de Montebeliarde als de Holstein koppel gescheiden te registreren. Er zijn in totaal 22 deuren geïnstalleerd, waarvan 18 toegang geven tot het kuilgras en 4 tot de snijmaïs. Vervolgens zijn bij beide voedermiddelen de helft van de deuren toegekend aan de Montebeliarde koeien en de andere helft aan de Holstein koeien. In de stal komt het er op neer dat alle Montebeliarde koeien toegang hebben tot 9 naast elkaar gesitueerde voerdeurtjes. Daarnaast hebben alleen de hoogproductieve koeien van beide groepen toegang tot 2 aparte deuren waarvoor nu snijmaïs en gras/erwten verstrekt wordt. Zodoende ontstaan er vier voergroepen terwijl alle dieren in 1 koppel blijven lopen. Overigens is het aantal vreetplaatsen hier nauwelijks door verminderd en is het principe van voorraadvoedering nog steeds goed te handhaven.

Door het voer te wegen dat voor iedere voergroep wordt neergezet kan de voeropname per voersoort en per ras worden geregistreerd. Tot voor kort kon alleen de ruwvoeropname van de hele koppel, dus Montebeliarde en HF bij elkaar, worden geregistreerd. De krachtvoergift is al wel voor beide uitgesplitst. In tabel 1 staat de voeropname tot nu toe uitgewerkt.

Tabel 1: De gemiddelde voeropname in kg drogestof van Holstein en Montebeliarde koeien op het Lagekostenbedrijf in de periode van half november 2003 tot en met januari 2004.

Voedermiddelen Voeropname (kg drogestof)
Graskuil 12.1
Snijmaïs 3.7
Totaal ruwvoer alle koeien 15.8

Krachtvoer Holstein Friesian 3.3
Krachtvoer Montebeliarde 4.7

---

Het verschil in krachtvoeropname wordt vooral veroorzaakt door de het verschil in afkalfpatroon tussen de beide rassen. Verse koeien krijgen meer krachtvoer dan oudmelkte. Veel Montebeliarde koeien hebben in oktober en november gekalft terwijl de Holstein koeien in december en januari aan de lactatie begonnen zijn.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 22-03-2004 08:51.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl