Ingezonden persbericht


Den Haag, 22 maart 2004

Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken


1.

Bent u op de hoogte van de grote zorgen die bestaan rond de inhoud van de resolutie inzake non-proliferatie die in voorbereiding is bij de leden van de Veiligheidsraad ?


2.

Heeft u inzage in de conceptresolutie en bent u betrokken bij de opstelling van de resolutie ? Steunt u de inhoud van de resolutie? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?


3.

Deelt u de zorgen van de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad, van experts in internationaal recht en van anderen over de inhoud van de concept resolutie?


4.

Hoe verhoudt zich volgens u deze resolutie met de totstandkoming van internationale wetgeving op dit terrein? Deelt u de mening dat een resolutie zoals die nu voorligt, overige internationale wetgeving ondermijnt? Zo nee, waarom niet?


5.

Vindt u het van belang dat in de resolutie ook de besluitvorming en verplichtingen in het kader van het Non-Proliferatie Verdrag benadrukt worden? Zo nee, waarom niet?


6.

Bent u bereid om in het kader van de EU te komen tot een evenwichtige resolutie die ook de verplichtingen volgens het Non-Proliferatie Verdrag benadrukken?


7.

Bent u bereid om bij de leden van de Veiligheidsraad, waaronder de VS, erop aan te dringen tegemoet te komen aan de genoemde bezwaren?

US pushes UN to endorse preemptive action against suspected WMDs , IPS News (Inter Press Service, UN Journal), 27-02-04, zie ook de antwoorden op Kamervragen van het lid Wilders van 23-02-04

zie antwoorden op Kamervragen van het lid Wilders, nr 909, 23-02-04