Ingezonden persbericht


Den Haag, 22 maart 2004

Vragen van het lid van Dijken (PvdA) aan de staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport


* Herinnert de Staatssecretaris zich de mondelinge vragen en haar antwoorden daarop van dinsdag 16 maart jl. op het onderwerp dreigend wegvallen van gebarentolkbemiddeling?
* Waarom heeft het toen toegezegde overzicht van bemiddelingsorganisaties - die volgens de Staatssecretaris in staat zouden zijn het wegvallen van bemiddeling door Stichting TC Visinet op te vangen - de Kamer nog niet bereikt?
* Heeft de Staatssecretaris de door de PvdA aangedragen probleemstelling inmiddels bevestigd gezien in de haar gestuurde brieven van TC Visinet en Dhr. Benny Elferink, voorzitter Dovenschap?
* Bent u nog steeds van mening dat de gebaren- en audiotolkbemiddeling zonder problemen door andere commerciële organisaties kan worden overgenomen?
* Heeft u zich inmiddels vergewist van de status van de website waarnaar u verwees als mogelijk alternatief: bemiddeling via het internet? Wat is uw oordeel over de kwaliteit van die website? Denkt u dat wanneer die site over op zijn vroegst 6 maanden effectief in de lucht is alle doven daarmee geholpen zijn?
* Onderschrijft de Staatssecretaris het oordeel van de PvdA dat de op 16 maart mondeling gegeven antwoorden getuigen van bijzonder weinig inzicht in de problematiek en strijdig waren met de werkelijke situatie? Zo niet, wilt u dit toelichten?
* Welke stappen denkt de Staatssecretaris op zeer korte termijn te kunnen ondernemen om te garanderen dat doven en slechthorenden in Nederland op een toegankelijke en laagdrempelige manier ook werkelijk kunnen gaan beschikken over de door haar toegekende 30 tolk-uren?
* Bent u met de PvdA inmiddels tot het inzicht gekomen dat ook de bemiddeling werk- en onderwijsuren door de Stichting Stimulans vanwege de bekostigingssystematiek zwaar onder druk staat?
* Is de Staatssecretaris, nogmaals kennis genomen hebbend van alle beschikbare informatie, nog steeds van mening dat gebaren- en audiotolkbemiddeling als renderende commerciële activiteit kan worden uitgevoerd binnen de bestaande bekostiging? Kunt u ons dan uitleggen waarom Randstad er destijds al heel snel mee gestopt is?
* Heeft de Staatssecretaris de afgelopen week benut om zelf ideeën te ontwikkelen over hoe en door wie efficiënte en toegankelijke bemiddeling van tolken duurzaam gerealiseerd kan worden? Welke rol spelen SZW en het UWV daarin?
* Is de Staatssecretaris bereid om deze vragen gezien de acute dreigende en door de PvdA reeds benoemde chaos - binnen een week te beantwoorden?