Partij van de Arbeid


Den Haag, 22 maart 2004


Reactie PvdA-fractie op het Centraal Economisch Plan 2004


Het Centraal Planbureau toont met het CEP 2004 aan dat de opleving van de Nederlandse economie sterk achter blijft bij die in de wereld en in andere Europese landen.


De Nederlandse economie zit in de laatste wagon. Als het kabinet zijn plannen doorzet, de lasten verder verzwaart en nog meer bezuinigt wordt de Nederlandse wagon ontkoppeld.


Het CPB geeft ook aan dat ons land een groot onbenut economisch potentieel heeft: er is een gat van 4% tussen de feitelijke en de potentiële productie (output gap).


De Europese regels laten in de uitzonderingsclausule van het Stabiliteits- en Groeipact de ruimte om dit potentieel beter te benutten. Minister Zalm erkent dat, maar laat politieke voorkeuren zwaarder wegen dan economische argumenten.


Uit deze CPB-cijfers blijkt opnieuw hoe belangrijk het is dat het Voorjaarsoverleg van regering en sociale partners zal slagen; loonmatiging is essentieel voor verder herstel.


De regering kan daaraan bijdragen door méér ruimte te maken voor fatsoenlijke afspraken rond prepensioen, pensioen en levensloop. De PvdA heeft voorstellen gedaan voor de financiering daarvan.


De meeste zorgen maakt de PvdA zich over de oploop van de werkloosheid - met name onder jongeren en over de verwachte negatieve koopkrachtontwikkeling van uitkeringsgerechtigden, óók in 2005.


De PvdA verlangt van de regering maatregelen om deze aantasting van de maatschappelijke solidariteit te keren.


Voor nadere informatie: Ferd Crone 06 1830 5808