Extra politiecontroles autogordels en kinderzitjes

Utrecht 22-03-2004

Extra politiecontroles autogordels en kinderzitjes UTRECHT - Maandagmorgen 22 maart 2004 vindt in de Rademakersstraat in Soesterberg de eerste van een nieuwe reeks gordelcontroles van het Bureau Verkeer Onder Controle (BVOC) van de Politie Regio Utrecht plaats. Een nieuwe reeks, omdat het BVOC de komende zes maanden twee keer per week in de hele regio Utrecht gaat controleren op het gebruik van autogordels en kinderzitjes. In voorgaande jaren concentreerden de controles zich met name in één gemeente én bleef het veelal bij een waarschuwing als men op de achterbank geen gordel droeg. Die tijd is nu voorbij. Van alle inzittenden wordt nu verwacht dat zij de regels kennen, te meer omdat er zowel landelijk als regionaal voldoende campagne voor wordt gevoerd.

In het kader van autogordelcampagne
Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft 6 maart jl. de nieuwe autogordelcampagne gepresenteerd. Doel van de campagne is het autogordelgebruik te bevorderen. Aangezien het gebruik achterin nog steeds achterblijft bij het gebruik voorin, is net als vorig jaar de focus van de campagneboodschap gericht op het dragen van een gordel op de achterbank. De slogan van de campagne is daarom ook hetzelfde: Gordels om, ook achterin. Daar kun je mee thuis komen. De campagne spreekt vooral kinderen aan. Naast tv- en radiospotjes is er nog een middel om het gordelgebruik te laten stijgen: een kans op een bekeuring van 45,- per overtreder. Daarom controleert en bekeurt de politie.

Regels op een rij
De verantwoordelijkheid voor het dragen van de autogordel ligt bij iedereen persoonlijk: de passagier zonder gordel draait dus zélf voor de bon op. Alleen voor overtredingen door kinderen jonger dan 12 jaar gaat de bon niet naar de overtreder, maar naar de bestuurder. Alleen buschauffeurs en taxichauffeurs die passagiers vervoeren zijn vrijgesteld van de gordeldraagplicht.

Kinderen moeten altijd een gordel dragen, op de voor- én op de achterstoelen (mits aanwezig). Kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50 meter moeten op de voorstoel gebruik maken van een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem, zoals een kinderzitje, kindergordels of zittingverhogers. Ontbreekt zo'n beveiligingssysteem, dan moeten de kinderen achterin zitten. Kinderen die kleiner zijn dan
1,50 meter mogen de driepuntsgordel als heupgordel gebruiken.

Werkwijze BVOC
Het aantal verkeersslachtoffers moet omlaag. Daarom heeft het Ministerie van Justitie extra geld beschikbaar gesteld om in iedere politieregio een verkeershandhavingsteam (in Utrecht is dat het BVOC) op te richten. Het project wordt dus niet gefinancierd uit bestaande middelen van de politie en gaat niet ten koste van de bestaande politiecapaciteit.
Meer informatie
Meer info over het nut van de autogordel, gordelfabeltjes en het gebruik is te vinden op www.verkeershandhaving.nl en www.daarkunjemeethuiskomen.nl.