Productschap Diervoeder

22/03/2004

Stand van zaken GMP Toevoegingsmiddelen

Medio 2003 is het implementatietraject van de GMP-standaard Productie en handel toevoegingmiddelen (GMP09) tijdelijk stilgezet. De implementatie werd opgeschort in afwachting van de ontwikkeling van een Europese standaard voor toevoegingsmiddelen.

Onlangs heeft de Europese brancheorganisatie van toevoegingsmiddelenproducenten Fefana de ontwikkeling van een eigen standaard afgerond. Tevens is Fefana een heel eind met het opzetten van de vereiste certificatiestructuur. Het Productschap Diervoeder is, samen met een aantal andere belanghebbenden (Ovocom-Be, AIC-UK) betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze standaard.

De verwachting is dat binnenkort de invulling van de certificatiestructuur naar genoegen van alle betrokken partijen kan worden afgerond. Het streven is in juni a.s. een finale beslissing te nemen over de uitwisselbaarheid van de FEFANA code voor toevoegingsmiddelen met de GMP-standaard voor toevoegingmiddelen.

Vooruitlopend op de finale besluitvorming als hiervoor bedoeld, is de planning voor de implementatie van de kwaliteitsborging m.b.t. toevoegingsmiddelen gemaakt. Om onduidelijkheid en verwarring te voorkomen is het belangrijk dat dit implementatietraject in het kader van GMP gelijk loopt met de implementatie van de Fefana-standaard.

Verder is het van belang om de GMP-standaard productie en handel toevoegingmiddelen en de Fefana-standaard uitwisselbaar te verklaren. Een eerste studie laat zien dat de standaarden al in grote mate overeenkomen. Over de certificatiestructuur vindt nog nadere afstemming plaats. Grote problemen in verband met het uitwisselbaar verklaren worden dan ook niet verwacht. De GMP-standaard van het PDV zal overigens wel op het punt van de inkoopeisen enigszins aangepast moeten worden. Deze aanpassing was reeds eerder voorzien.

In onderstaand overzicht staan de belangrijkste acties en data vermeld.

Na afloop van het implementatietraject kunnen deelnemers aan de GMP-regeling alleen nog maar toevoegingsmiddelen kopen en gebruiken, die voldoen aan de GMP-voorwaarden en -normen.

Tot slot: de Fefana-standaard is zeer recent opgesteld. Het is bekend dat sommige toevoegingsmiddelenproducenten reeds de FEMAS-standaard toepassen. PDV onder-zoekt daarom de mogelijkheid om de uitwisselbaarheid met de FEMAS-standaard uit te breiden tot de productie van toevoegingsmiddelen. Deze uitbreiding kan voorkomen dat deze toevoegingsmiddelenproducenten straks moeten overstappen naar een andere standaard.

Overzicht met de belangrijkste acties en data (PDF, 28 kB)