STICHTING HOUT EN MEUBEL

Toestemming minister OCW voor vmbo diploma meubelmaken

Woerden, 22 maart 2004

Toestemming minister OCW voor vmbo diploma meubelmaken Besluit draagt bij aan instroom mbo en meubelindustrie

Vanaf schooljaar 2004/2005 mogen vmbo scholen hun leerlingen een eigen examen laten afleggen dat is gebaseerd op het programma Fijnhoutbewerken van SH&M. SH&M, kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven ontving onlangs dit positieve besluit van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hiermee komen de vakken meubelmaken en interieurbouw, die samen het pilotprogramma Fijnhoutbewerken vormen, weer op de onderwijskaart. Dit zal tevens een positief effect hebben op de instroom van mbo-leerlingen in de meubelopleidingen en de bedrijfstak.

Na de examens in 2005 mogen de vmbo scholen een diploma Bouwtechniek uitreiken met een de vermelding ['differentiatie Meubelmaken'. Voorwaarde is dat SH&M de kwaliteit van de leermethode en leermiddelen bewaakt. SH&M ontwikkelt en levert naast de leermiddelen ook de eindtoets voor het landelijke examen van 2005.

Proef met negen scholen

De vakken meubelmaken en interieurbouw dreigden in 1999 met de invoering van het vmbo uit het examenprogramma te verdwijnen. De doorstroommogelijkheden naar een meubelmakeropleiding in het mbo kwam hiermee lelijk onder druk te staan. Sindsdien heeft SH&M, in samenwerking met het Platform vmbo-bouwtechniek, zich ingespannen om de vakken te behouden en startte een pilotproject onder de naam Fijnhoutbewerken. Op negen vmbo pilotscholen volgden zo'n 90 leerlingen in het vierde leerjaar het programma Fijnhoutbewerken. Het grootste deel van deze leerlingen behaalde in juni 2003 het vmbo diploma met daarbij een certificaat Fijnhoutbewerken.

De succesvolle samenwerking van SH&M met de pilotscholen heeft de minister onlangs doen besluiten om de vakken meubelmaken en interieurbouw tot volwaardige examenvakken te verheffen. Inmiddels hebben al veertig vmbo scholen met een afdeling bouwtechniek, belangstelling getoond voor het nieuwe examenprogramma.

einde bericht