Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 22-3-2004

No-claimteruggaveregeling voor ziekenfondsverzekerden

Vandaag is bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend dat invoering van een no-claimteruggaaf in de Ziekenfondswet regelt. Het wetsvoorstel moet 1 januari 2005 in werking treden. Hiermee krijgen verzekerden recht op een no-claimteruggaaf van maximaal 250 euro. Dit betekent dat verzekerden die voor minder dan 250 euro aan zorgkosten maken na afloop van het verzekeringsjaar, het overgebleven deel als een bedrag uitgekeerd krijgen, de no-claimteruggaaf. Voor alle verzekerden geldt dat de maandelijkse premie naar verwachting zal stijgen met 5,25 per maand.

De no-claimteruggaveregeling komt in de plaats van de in het hoofdlijnenakkoord afgesproken eigen risico. Met de no-claimteruggaaf krijgen alle verzekerden meer verantwoordelijkheid. Patiënten hoeven geen rekeningen te gaan betalen en medische hulpverleners hoeven geen rekeningen te gaan innen. Op deze wijze wordt voorkomen dat een gebrek aan financiële middelen op een moment van noodzakelijke zorgvraag zou kunnen leiden tot het niet bezoeken van medische hulpverleners.

Zorg voor kinderen onder de 18 jaar is uitgezonderd van de no-claimteruggaaf, evenals kraamzorg en verloskundige zorg. Kosten gemaakt bij de huisarts tellen voor 25 procent mee in de no claimteruggaaf. Voor alle overige zorg die gedekt wordt door de Ziekenfondswet geldt dat de kosten hiervan voor de volle honderd procent ten laste komen van de no-claimteruggaaf.

Verzekerden ontvangen na afloop van het verzekeringsjaar een zorgoverzicht van het ziekenfonds met daarop de hoogte van de eventuele no claimteruggaaf. De verwachting is dat elk jaar de helft van de verzekerden een no-claimteruggaaf ontvangt. Het kabinet hoopt dat dit aandeel in de loop van de tijd zal toenemen.

Met de no-claimteruggaaf dalen de collectieve uitgaven in de zorg met 1.490 miljoen euro. Daarnaast verwacht het kabinet een volume-effect van 190 miljoen euro en een stijging van de uitvoeringkosten van 20 miljoen euro. De totale besparing op de collectieve uitgaven bedraagt daarmee 1.660 miljoen euro.