Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 22 maart 2004

WINKELIERS WILLEN NATIONALE AANPAK RAMKRAKERS

Succes van juweliers noopt tot harde actie bij andere branches

De beveiliging van juweliers is in samenwerking met de verzekeraars inmiddels zo goed geregeld dat ramkrakers hun terrein verleggen. De problematiek van ramkraken beperkt zich niet meer tot juweliers. De succesvolle aanpak van de juweliers leidt er toe dat ook andere winkels in toenemende mate slachtoffer worden van ramkraken. Het blijken vaak Oost-Europese criminelen die met grof geweld de winkelpui inrijden. Volgens de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is het plaatsen van anti-rampalen een belangrijke preventieve maatregel tegen ramkraken. De RND constateert dat steeds meer gemeenten samen met de detailhandel maatregelen nemen. De veiligheid van klant en personeel weegt voor veel gemeenten zwaar. De Belgische overheid heeft een pakket fiscale maatregelen voor ondernemers beschikbaar om preventieve maatregelen te stimuleren. Dit zou ook in Nederland moeten worden gerealiseerd. Vooral kleine winkels zuchten in toenemende mate onder de forse kosten die preventieve maatregelen voor de detailhandel met zich mee brengen. De RND is in overleg met buitenlandse zusterorganisaties om informatie over de internationale daders uit te kunnen wisselen.

Het opsporen van internationaal opererende criminelen is een zaak van nationaal belang en niet alleen een lokale aangelegenheid. De RND vindt daarom dat de succesvolle bovenregionale aanpak van de overvalcriminaliteit met een speciaal team van politie en OM en met een landelijke overvalcoördinator ook voor het opsporen van ramkrakers moet worden toegepast. De RND ziet hierin een rol voor de Nationale Recherche. De RND waarschuwt het kabinet om tijdig maatregelen te nemen in verband met de toetreding van 10 nieuwe Oost-Europese landen tot de Europese Unie per 1 mei 2004. Een harde aanpak van internationaal werkende criminelen is volgens de RND een belangrijke voorwaarde die zal leiden tot een afname van het aantal ramkraken in Nederland.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.