Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

22-03-2004
Vakantieganger boekt laat, zon en ver
De consument is zich inmiddels steeds meer aan het oriënteren op zijn zomervakantie. Volgens de ANVR / TNS NIPO statistieken zijn de zomerboekingen, in vergelijking met verleden jaar tot en met 7 maart, nu aangetrokken tot 6%. Met de vorige metingen in het achterhoofd (-12% en 14%) en de indruk dat de consument dit jaar korter op zijn geplande vakantie boekt, ziet de reisbranche de komende zomer met vertrouwen tegemoet.

Turkije verheugt zich al op een goed seizoen (nu +19%, vorige meting 5%), terwijl Griekenland (-15%), Spanje (-21%) en Portugal (-28%) net als in de vorige metingen nog steeds tegen een achterstand aankijken. Met name in en rond Athene zal in augustus de Olympische sportwereld zich weliswaar verzamelen, maar de prachtige kust en de karakteristieke eilanden blijven een ideale vakantiestek. Dit zelfde geldt in wezen voor Portugal rond de voetbalstadions van het EK, maar niet voor de badplaatsen. Opvallend is dat boekingen van autoreizen verbeteren (-7%) ten opzichte van de vorige metingen (-9% en 11%). Frankrijk (marktaandeel 27%) moet toch nog 17% inleveren op vorig jaar deze periode. Ook Nederland (marktaandeel 26%) laat nog 4% liggen. Ondanks de veel lagere marktaandelen (resp. 4%, 3% en 1%) zijn het Oost Europa (+7%), Scandinavië (+45%) en Groot-Brittannië (+11%) die momenteel door de Nederlander goed geboekt worden voor deze zomer. Ook excursies per touringcar naar Groot-Brittannië (+27%) en Oost Europa (+6%) zijn dit jaar in trek.

Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen. En met de aantrekkelijke aanbiedingen doet de Nederlander dat komende zomer (+13%) graag. Zowel Noord- (+22%), Midden- (+17%) en Zuid-Amerika (+45%, m.n. Brazilië) als het Caraïbisch Gebied (+36%, m.n. Dominicaanse Republiek) en Afrika (+29%) zijn zeer in trek bij de ondernemende Nederlander. Het Verre Oosten wordt tijdelijk ondergewaardeerd (-21%) door Nederlandse boekers. Percentage gewijs gaat het wel zeer goed met Sri Lanka, het voormalige Ceylon (+112%), het fantastische strand-en duikoord de Malediven (+52%) en het kleurrijke India/Nepal (+28%).

Het nu nog lopende winterseizoen (1 november 03 1 april 04) stevent af op een positieve finish met +2% in vergelijking met vorig jaar tot en met 7 maart. Terwijl we blijven steken in de sneeuw (-3%) zijn het de vliegvakanties, met name naar verre bestemmingen (+29%) en Turkije (+47%), waardoor de winterboekingen deze meting positief eindigen.