Gemeente Amsterdam

Familieverhalen in Pretoria
22 maart 2004 - KIT
Zuid-Afrikanen kunnen via het Koninklijk Instituut voor de Tropen zelf kennis nemen van hun geschiedenis. Het National Cultural History Museum in Pretoria opent namelijk de grote tentoonstelling Familieverhalen uit Zuid-Afrika: een groepsportret die tot september 2003 te zien was in het KIT Tropenmuseum.

Aan de hand van de levens van negen zeer verschillende families geeft de KIT-tentoonstelling - ontwikkeld samen met Zuid-Afrikaanse kunstenaars en historici - een indringend beeld van de Zuid-Afrikaanse samenleving en geschiedenis. De expositie in Pretoria is een bijdrage aan de viering van 10 jaar democratie in Zuid-Afrika en is een jaar lang te bezichtigen.

Ontstaansgeschiedenis

Familieverhalen uit Zuid-Afrika vertelt de ontstaansgeschiedenis van Zuid-Afrika aan de hand van belevenissen van gewone mensen. Mensen van verschillende generaties en met verschillende achtergronden. De eerste generatie heeft de Boerenoorlog nog mee gemaakt, de jongeren waren kind toen Mandela vrijkwam en de apartheidspolitiek werd afgeschaft. De leden van de negen families vertellen openhartig over hun leven. Hun persoonlijke voorwerpen en familiefoto's zijn bijeen gebracht in negen sfeervolle ruimtes, elk met een eigen karakter. Gerenommeerde Zuid-Afrikaanse fotografen, kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers werkten mee aan het tot leven brengen van de verhalen.

Verscheept

Familieverhalen uit Zuid-Afrika kende in het museumseizoen 2002-2003 een groot aantal bezoekers en kreeg veel positieve reacties. Reacties vanuit Zuid-Afrika versterkten de plannen om de expositie ook naar Pretoria te brengen. Medewerkers van het KIT hebben de tentoonstelling zorgvuldig ingepakt, verscheept en weer opgebouwd. De expositie wordt op 31 maart feestelijk geopend door Ms Buyelwa Sonjica, van het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Kunst, Cultuur, Wetenschap.

© Gemeente Amsterdam