TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

22 maart 2004

Waterschappen moeten huidige taken blijven verrichten

Merendeel Nederlanders steunt ministerraad

De beslissing van de ministerraad om de waterschappen te behouden als zelfstandige overheden met een eigen financieringsstructuur wordt door een groot deel van de Nederlanders gesteund. Op de vraag welke instantie de taken waterbeheer en waterzuivering zou moeten verrichten, zegt 42 procent dat dit de waterschappen moeten zijn. Dit blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO heeft verricht onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking.

De meest genoemde reden door de Nederlandse bevolking om de taken door de waterschappen te laten verrichten zijn kennis, ervaring en expertise (49%). Ruim een kwart (27%) vindt dit omdat de waterschappen deze taken al jaren verrichten en dit goed doen. Volgens elf procent is het goed dat er een onafhankelijke instantie is met één hoofdtaak. Bij andere instanties als gemeenten of provincies spelen verschillende belangen, waardoor water niet de aandacht krijgt die het verdient (9 %).
Opvallend is het dat respondenten die aangeven redelijk of goed op de hoogte te zijn van de taken die de waterschappen in Nederland uitvoeren, vaker vinden dat de taken door de waterschappen moeten worden uitgevoerd dan respondenten die zeggen niet zo goed op de hoogte te zijn van de waterschappen (46% versus 38%).

Burgers zijn goed op de hoogte van de taken van de waterschappen Op de vraag waar men het eerste aan denkt bij waterschappen, antwoordt 38 procent `waterbeheer/waterpeil. Op grote afstand volgt `dijken' (18%), `zuiveren afvalwater' (15%) `(waterschaps)belasting, geld, duur of betalen' (14%) en beheer van rivieren, kanalen en sloten (13%). Associaties die minder vaak voorkomen zijn: `beheer van grond- of oppervlaktewater', `naam van het waterschap of kandidaat voor verkiezingen', `milieu' en tot slot `verkiezingen'. Tot slot denkt één op de tien meteen aan drinkwater, terwijl dit niet een taak van de waterschappen is, maar van drinkwaterbedrijven.
---

1 | Wat is het eerste waaraan u denkt bij waterschappen?
---

Bron: TNS NIPO, 2004
---

Onbekend maakt onbemind
Voor de taken die het waterschap uitvoert geeft men gemiddeld een 6,9. Dit is twee tiende lager dan het gemiddelde dat belanghebbenden eerder gaven in een tevredenheidonderzoek. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat men zijn of haar oordeel vooral baseert op het beeld dat men heeft van de waterschappen en niet op de kennis en de ervaring. Dit wordt bevestigd door het feit dat mensen die zeggen goed of redelijk op de hoogte te zijn van de taken van de waterschappen een 7,1 geven, en zij die aangeven niet zo goed op de hoogte te zijn een 6,8.

C0521 | Steekproefbron: TNS NIPObase | Methode: Homebus | Het veldwerk heeft plaatsgevonden in de weken 9, 10 en 11. Hierbij zijn 584 personen ondervraagd (n=584).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Titia Sietsma (tel: 020 522 57 24)