REUMAFONDS

Reumafonds over eerste chipknipcollecte

Amsterdam, 22 maart 2004
Reumafonds over eerste chipknipcollecte
Chipknip nog geen alternatief voor collectebus

Het Reumafonds heeft als eerste goede doel gecollecteerd met de chipkniplezer. Twaalf testcollectanten haalden tijdens de collecteweek van 14 t/m 20 maart gezamenlijk echter nog geen 60 euro op. Het fonds hoopte op minimaal 500 euro.

Jammer, maar het was voor ons een zinvolle test om inzicht te krijgen in het geefgedrag middels de chipknip, is het commentaar van Dick van Dijl, hoofd Marketing en Fondsenwerving van het Reumafonds. Het bedrijf Alphyra Benelux was zo vriendelijk ons de chiplezers gratis ter beschikking te stellen.

De testcollectanten collecteerden met de chipkniplezer in Den Haag, Amsterdam, Haarlem en Koog a/d Zaan. Sommigen collecteerden in combinatie met de collectebus, anderen alleen met de lezer. Zij gingen langs de deuren of probeerden het in een drukke Kalverstraat bij een chipknip-oplader. Het maakte voor het resultaat geen verschil.

Gemak?
Geen kleingeld meer op zak? Geen probleem, gewoon even chippen. Toch? De test-collectanten ondervonden anders. Er staat niets op mijn chippas of Ik gebruik de chipknip niet was het veel gehoorde commentaar. Ook de verbaasde blikken waren niet van de lucht Chippen? Dat is zeker weer wat nieuws?. De collectanten die ook de traditionele collectebus bij zich droegen wisten deze wel te vullen. De chipkniplezer bleef nagenoeg leeg.

Veilig
Dick van Dijl blijft positief over het chipknip-collecteren, ondanks het tegenvallende resultaat: Met de chipkniplezer lopen onze 57.000 collectanten, die zich allemaal vrijwillig voor ons inzetten, geen enkel risico. Aan een gestolen chipkniplezer heb je helemaal niets. Het kan dus een goed alternatief zijn voor de collectebus. Dus volgend jaar weer? Waarschijnlijk wel, zegt Van Dijl, de test laat nu zien dat de chipknip nog onvoldoende is ingeburgerd in Nederland. Maar we volgen de ontwikkelingen op de voet.

Het Reumafonds zamelde tijdens de collecteweek ook geld in met collectebussen en via de SMS-collecte. Dat geld wordt momenteel geteld.

Reumafonds
Het Reumafonds zamelt geld in voor de reumabestrijding en de zorg voor mensen met reuma. Het fonds besteedt zijn inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, individuele financiële hulp, patiëntencontact en aangepaste vakanties. De jaarlijkse collecte bedraagt ongeveer een kwart van de inkomsten.