Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Christian Richter wint 4e DataBalk snelschaaknacht

Nadat voorzitter Arjan Tissink van DataBalk/S.G.Amersfoort om 22.45 uur het toernooi opende, brandde de snelschaaknacht in eetcafé De Noot te Hoogland in alle hevigheid los. In totaal deden er 54 deelnemers mee die uiteindelijk in drie finalepoules streden om de prijzen. Al snel werden de punten verdeeld en de indeling voor de finalegroep was snel gemaakt. Opvallend was dat een aantal schakers niet het niveau haalde om in de hoogste poule mee te doen. De uit Veenendaal afkomstige Erik van den Dikkenberg en schaaknacht-routinier Djurre den Heeten misten net de boot en kwamen in de B-poule terecht. Opvallend was ook dat Jimmy van Zutphen helemaal teruggevallen was naar de C-poule.

Uiteindelijk werd Christian Richter met een score van 15 uit 17 de onbetwiste winnaar van het goed georganiseerde toernooi. De beste Amersfoorter in de hoofdgroep was Dimitri van Leent, die met 6,5 uit 17 duidelijk niet in goede vorm was.
In finalepoule B wist Djurre den Heeten de hoofdprijs voor zich op te eisen terwijl Peter van Dinteren dit in finale poule C deed. In de C-groep eindigde Amersfoorter Caspar Oskam op de 3e plaats en ontving daarmee ook een enveloppe met inhoud.

Voor een complete eindstand en foto's kunt u terecht op de internetsite van DataBalk/S.G.Amersfoort.

---

Friso Nijboer wint 13e Windesheim Weekendtoernooi

Friso Nijboer is winnaar geworden van het 13e Windesheim Weekendtoernooi. het toernooi vond plaats op de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle. Nijboer scoorde, net als vier andere sterke deelnemers, 5 punten uit 6 partijen. Op grond van weerstandpunten werd hij tot winnaar uitgeroepen.

Al in de tweede ronde was er een daverende verrassing toen Arjan Smit van de Helmondse Schaakvereniging een van de favorieten voor de eindzege, grootmeester Georgiev uit Macedonië, wist te verslaan. Een andere favoriet, de op papier sterkste grootmeester Kazhgaleyev, leek daarop ongehinderd het toernooi op zijn naam te brengen. Hij versloeg in een rechtstreeks duel Friso Nijboer en leidde het sterke deelnemersveld met 5 punten uit 5 partijen. Een remise in de laatste ronde zou voldoende zijn voor een ongedeelde zege. Georgiev wist hem echter in een lange en spannende partij op de knieën te dwingen, waardoor uiteindelijk 5 spelers op de eerste plaats eindigden met 5 punten.

In de B-groep was het 11-jarige vrouwelijke talent Jeanine de Cloet de revelatie van het toernooi. In een rechtstreeks duel in de laatste ronde moest zij echter het hoofd buigen voor de uiteindelijke toernooiwinnaar Pim Overbeeke. Overbeeke behaalde 5,5 punten uit zes partijen.

Klik hier voor het naspelen van een groot aantal partijen uit het toernooi.

---

Jeroen Bosch wint Dion Toernooi

Internationaal Meester Jeroen Bosch heeft in zijn geboorteplaats Hardenberg het 2de Dion Schaaktoernooi gewonnen.

Overzicht van de speelzaal

Het toernooi, gespeeld in groepen van 8 op speelsterkte, kende een bijzonder spannende slotronde. Bosch en Ton Ellenbroek, sinds dit seizoen uitkomend voor het Enschedese Dr. Max Euwe stonden beiden op 5 uit 6 en de Duitser Christian Richter volgde op een half punt. Toen Bosch van Mark van Essen won, moest Ellenbroek van Richter winnen om gelijk te komen. Daarbij overspeelde hij zijn kaart en verspeelde de tweede plaats.