GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 22 maart 2004 16:42
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Overhaaste bezuinigingen ziekenvervoer treffen chronisch zieken

(22 maart 2004)

Kamervraag

De gemeente Purmerend heeft een brief gestuurd aan alle geïndiceerden voor het WvG-vervoer met daarin de mededeling dat het zittend ziekenvervoer per 1 april 2004 niet meer vergoed wordt, behalve voor nierdialysepatiënten, kankerpatiënten, blinden en slechtzienden en rolstoelgebruikers. De boodschap van deze gemeente: verwacht niet dat de gemeente nu het zittend ziekenvervoer gaat betalen via de WvG. De brief van de gemeente zorgt voor nog meer onrust bij een groep die toch al aan alle kanten getroffen wordt door de bezuinigingen van dit kabinet.

GroenLinks vindt dat de nieuwe maatregel voor het zittend ziekenvervoer nog niet kan ingaan op 1 april 2004. De Kamer moet immers nog geïnformeerd worden over de hardheidsclausule voor patiënten die niet tot de vier patiëntengroepen behoren, maar het zittend ziekenvervoer toch hard nodig hebben. Minister Hoogervorst (VWS) heeft toegezegd de kamer daarover voor 1 april te informeren. Daarom hebben Evelien Tonkens en Femke Halsema om opheldering gevraagd:

Vragen van de leden Tonkens en Halsema (beide GroenLinks) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over zittend ziekenvervoer (Ingezonden maart 2004)


1. Is bij u bekend dat de gemeente Purmerend een brief heeft gestuurd aan alle geïndiceerden voor het Wvg-vervoer met daarin de mededeling dat het zittend ziekenvervoer per 1 april 2004 niet meer vergoed wordt, buiten de vier patiëntengroepen?


2. Kunt u bevestigen dat het zittend ziekenvervoer per 1 april 2004 inderdaad niet meer vergoed wordt door zorgverzekeraars?


3. Indien het klopt dat het zittend ziekenvervoer per 1 april niet meer wordt vergoed, hoe verhoudt dat zich dan tot het feit dat de hardheidsclausule voor het zittend ziekenvervoer nog in de Kamer besproken moet worden?


4. Indien het niet klopt dat het zittend ziekenvervoer per 1 april niet meer wordt vergoed, hoe beoordeelt u dan deze brief van de gemeente? Bent u het eens met de stelling dat er weer onrust wordt gecreëerd voor een toch al geplaagde groep? Per wanneer bent u van plan de nieuwe regeling dan in te laten gaan?


5. Hoe beoordeelt u verder de boodschap van de gemeente Purmerend dat het niet de bedoeling is dat chronisch zieken gebruik gaan maken van het Wvg-vervoer? Bent u dus van mening dat patiënten, zoals reumapatiënten, hun (frequente) ziekenvervoer zelf moet betalen?


6. Wanneer kan de Kamer de brief over de hardheidsclausule verwachten?


7. Bent u bereid deze vragen voor 1 april a.s. te beantwoorden?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -