STICHTING DE RODE DRAAD

De Rode Draad tegen criminalisering klanten van prostituees

Het voorstel van 2de kamerleden de Pater (CDA) en Wolfsen (PvdA), om klanten van verslaafde en illegale prostituees strafbaar te stellen, is door de Rode Draad met afkeuring ontvangen.
Behalve dat het praktisch niet te controleren valt of een klant met een verslaafde dan wel met een illegale prostituee contact heeft en daarom onuitvoerbaar is, is het voorstel ook nog eens buitengewoon stigmatiserend voor een toch al zwakke groep. Het zal voor hen in de praktijk alleen een averechtse werking hebben. Het tast hun inkomen aan en de contacten met klanten zullen nog moeilijk in een onspannen sfeer kunnen plaatsvinden. Sommige klanten zullen uit nervositeit eerder hun toevlucht tot geweld nemen.

Het strafbaar stellen van klanten van verslaafde prostituees is zeer dubieus. Het diagnosticeren van een verslaving is een medische zaak. Lang niet alle straatprostituees zijn verslaafd, omgekeerd evenredig geldt dat voor prostituees in de chiquere gelegenheden. Een grens is niet te trekken, een gokverslaving bijvoorbeeld is fysiek niet waarneembaar.
Verslaafde prostituees zijn niet gebaat bij het weren van hun klanten, zo wordt hun legale manier van inkomsten verwerven gecriminaliseerd. Alleen goede hulpverlening en drugsverstrekking op medisch advies zal deze groep mensen echt kunnen helpen.
De Rode Draad vindt het een verwerpelijk idee dat verslaafde mensen generaliserend als wilsonbekwaam worden bestempeld en via economische sancties dubbel gestigmatiseerd worden omwille van andermans morele opvatting over prostitutie.

Voor de politie is het al een hele klus om vast te stellen of een prostituee hier illegaal haar diensten aanbiedt, laat staan dat haar clientèle in staat is deze taak op zich te nemen. Klanten kunnen nooit het verlengstuk van de politie gaan vormen. In andere sectoren controleren zij ook niet of dienstverleners wel de juiste verblijfspapieren hebben. Klanten zullen vrouwen met een uitheems uiterlijk ook al zijn zij volkomen legaal gaan mijden. Het criminaliseren van klanten is geen juiste methode om vrouwenhandel te bestrijden.
Verreweg de meeste klanten vinden het geen prettig idee als seksuele diensten aan hen onder dwang worden verleend. Niet zelden schakelen zij in die gevallen de politie in. Daar kan de politie over meepraten. Zij zullen dat nalaten als er mogelijk een veroordeling boven hun hoofd hangt. Dwang in prostitutie is overigens iets anders dan een illegale status, en ook legale vrouwen kunnen door derden tot prostitutie worden gedwongen.

Het Zweedse model, waarin alle klanten strafbaar zijn, staat zeker voor deze groepen prostituees garant voor nog moeilijker doordringbaar illegaal circuit waar voornamelijk criminele figuren de dienst uitmaken.

22 mrt 04 16:52