Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Barendrechts college van b&w:

Tijdelijke discotheek bij Infocentrum en definitieve disco-locatie ten noorden van Vaanpark

BARENDRECHT (Maandag 22 maart 2004) ­ Het Barendrechtse college van burgemeester en wet- houders vindt het gebied ten noorden van bedrijventerrein Vaanpark 4 de meest geschikte plaats voor een discotheek. Maar, omdat daar door grondwerkzaamheden, zettingen en de aanwezigheid van diverse leidingen veiligheidshalve pas in 2007 gebouwd kan worden, is die plek alleen geschikt voor een definitieve vestiging van een discotheek. In de tussentijd wil het college medewerking ver- lenen aan `try-out' in de vorm van een tijdelijke discotheek, bij voorkeur net ten zuiden van het Info- centrum Carnisselande/Portland. Dit alles vormt de kern van het raadsvoorstel dat maandag 5 april (aanvang 20.00 uur, gemeentehuis) in de raadscommissie Samenlevingszaken wordt besproken.

Behalve de genoemde voorkeurslocaties laat het college van b&w zich in het raadsvoorstel ook uit over alle mogelijke alternatieven. Zo worden in de notitie in totaal veertien locaties genoemd, die allen beoordeeld zijn op hun plus- en minpunten. Op basis van deze uitgebreide screening kiest het college ten aanzien van de definitieve disco voor een plek ten noorden van Vaanpark 4. Een locatie in de nabijheid van de Vrijenbur- gerweg is in dat kader tweede keus. Voor de tijdelijke locatie krijgt de gemeenteraad op basis van de scree- ning het advies te kiezen voor de locatie ten zuiden van het Infocentrum. Een eventueel alternatief (2e keus) is een plek ten noorden van sportpark Smitshoek. (Zie bijlage voor exacte plaats van genoemde locaties) Kleinschalig en gericht op Barendrechtse jongeren

In Barendrecht roepen jongeren al enige tijd om een discotheek. Een eerder door het college van b&w voor- gestelde locatie werd door de gemeenteraad afgewezen. Vorig jaar december spraken alle betrokken politici tijdens een commissievergadering met elkaar af dat er voor het eind van deze raadsperiode een kleinschali- ge discotheek in Barendrecht moet staan. De discotheek zal primair gericht zijn op Barendrechtse jongeren in de leeftijdscategorie 14 tot 21. Bovendien krijgt de disco geen extreme sluitingstijden, op vrijdag en zater- dag mag de uitgaansgelegenheid uiterlijk tot 03.00 uur 's nachts open zijn. Zodra er ten aanzien van de tij- delijke en de definitieve disco definitief plekken zijn aangewezen gaat de gemeente op zoek naar een com- merciële exploitant. Vervolgens kan de bouw van de tijdelijke disco ­ afhankelijk van het animo bij potentiële ondernemers ­ al op betrekkelijk korte termijn beginnen. Overigens zal met name bij de definitieve disco gezocht worden naar een brede, multifunctionele insteek, waarbij dan zo veel mogelijk jongeren worden bediend. Daarbij kan men bijvoorbeeld denken aan een combinatie met het jongerenwerk, een werkplaats of sportvoorzieningen. Qua financiën heeft de gemeenteraad in oktober al besloten om bij de behandeling van de komende voorjaarsnota (juni) financiële ruimte te vinden voor een discotheek. Daarnaast kunnen ook eventuele financiële meevallers worden gebruikt. Daarnaast zal er met betrekking tot de locatiekeuze en investeringen nog worden overlegd met buurgemeente Albrandswaard en de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-IJsselmonde (OMMIJ).

Spijkers met koppen
Dat het Barendrechtse college van b&w nu spijkers met koppen wil slaan is wel duidelijk. Nog vorige maand ondernam verantwoordelijk wethouder Ett Schoehuizen samen met zijn Albrandswaardse collega Erwin de Jongh en diverse plaatselijke jongeren en politici een studiereis langs een viertal uitgaansgelegenheden in de regio. Bovendien volgt woensdag 14 april het 3e Barendrechtse jeugddebat en Schoehuizen wil de Ba- rendrechtse jongeren dan duidelijkheid geven.

BIJLAGE: Aanduiding locaties

Locatie 1A: Voorkeurslocatie college ten aanzien van tijdelijke disco, ten zuiden van het Infocentrum Locatie 1B: 2e keus college ten aanzien van tijdelijke disco, ten noorden van sportpark Smitshoek Locatie 2A: Voorkeurslocatie college ten aanzien van definitieve disco, ten noorden van Vaanpark 4 Locatie 2B: 2e keus college ten aanzien van definitieve disco, nabij de Vrijenburgerweg
1A ten zuiden van het Infocentrum
2B 1e keus college voor tijdelijke disco 2A
1B 1B ten noorden van sportpark Smitshoek
2e keus college voor tijdelijke disco 2A ten noorden van Vaanpark 4
1e keus college voor definitieve disco
2B nabij de Vrijen- burgerweg
1A
2e keus college voor definitieve disco

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht