Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1A Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk
UB/PCF/2004/13102

Onderwerp Datum
Aanbieden rapportage "Verbetering opzet 22 maart 2004
financieel beheer CWI"

In 2002 heeft CWI, mede op mijn aandringen, door Adviesorganisatie KPMG onderzoek laten doen naar het financieel beheer. Uit dit onderzoek bleek dat het financieel beheer niet op orde was. Adviesorganisatie KPMG beval CWI aan de verbeteringen gefaseerd in te voeren, de zogenaamde drie plateaus. In februari 2003 heb ik met de Raad van Bestuur van CWI afspraken gemaakt over verbeteringen in het financieel beheer, volgens de plateauplanning. Plateau 1 (administratie op orde) zou op 31 maart 2003 en plateau 2 (organisatie op orde) zou op 31 mei 2003 worden gerealiseerd. CWI heeft mij in haar eerste en tweede kwartaalrapportage gerapporteerd over het bereiken van respectievelijk plateau 1 en plateau 2 op de geplande data. Daarnaast heeft CWI in de periode september ­ oktober 2003 een evaluatie van de controlcyclus laten uitvoeren.

Ik heb de Inspectie Werk en Inkomen bij het maken van de afspraken gevraagd de plannen van aanpak te beoordelen en de implementatie te volgen. Het rapport "Verbetering opzet financieel beheer CWI" van de Inspectie Werk en Inkomen is hier het resultaat van. In haar bevindingen merkt de Inspectie op dat er een "overall" invulling is gegeven aan de uitwerking van de processen en formats, zowel op het gebied van de financiële infrastructuur, bedrijfsvoeringsprocessen en de beheersing van de processen van de organisatie. De werking van de processen wordt door de accountant van CWI beoordeeld bij zijn werkzaamheden in het kader van de jaarrekening CWI 2003. De Inspectie Werk en Inkomen voert een review uit op de werkzaamheden van de accountant.

De Inspectie Werk en Inkomen concludeert dat CWI een aantal belangrijke stappen heeft gezet en maatregelen heeft genomen gedurende het jaar 2003 om de opzet van het financieel beheer te verbeteren. Daarmee zijn de grootste knelpunten weggenomen in de opzet van het financieel beheer van CWI.


2

Ik ben positief over de bevindingen van de Inspectie Werk en Inkomen over de opzet van het financieel beheer. Overigens kom ik, conform mijn toezegging, met mijn oordeel over de werking van het financieel beheer van CWI bij de zevende voortgangsrapportage SUWI.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)