Gemeente Hoogeveen

22 maart 2004

Afzender: college van B&W

Plannen voor uitgaanscentrum in voormalige Mauritshal

Een aantal ondernemers heeft serieuze plannen voor een nieuw uitgaanscentrum op het terrein van de voormalige Mauritshal in Hoogeveen. Er zijn hierover reeds diverse gesprekken geweest met de gemeente. Het complex aan de Industrieweg, dat in 2002 grotendeels uitbrandde en sindsdien leeg staat, is sinds begin januari 2004 in handen van Krijco Amusement bv uit Amersfoort.

Multifunctioneel centrum

Krijco wil graag samen met Talen Horeca uit Apeldoorn en het Luxor Theater in Hoogeveen een groot uitgaanscentrum realiseren. De plannen zijn ambitieus. Op het terrein moet een 'hoogkwalitatieve totaalformule' neergezet worden, met een dag- en avondaanbod voor de inwoners van Hoogeveen en omgeving, zeven dagen per week. De plannen omvatten: een discotheek
horecafuncties
een bioscoopcomplex met 8 zalen en 1.500 stoelen
een amusementscenter met kansspelautomaten
en een multifunctionele hal voor beurzen, congressen, concerten en feesten

De verschillende onderdelen moeten elkaar aanvullen en versterken. De initiatiefnemers zijn voornemens 'door concept en ambiance het centrum een gezellige, niet grootschalige uitstraling te laten hebben'. Volgens de groep ondernemers zou dit uitgaanscentrum een verrijking zijn van het amusementsaanbod in de regio en levert het bovendien nieuwe werkgelegenheid op.

Raadsbesluit nodig

In januari hebben de ondernemers hun plannen gepresenteerd aan de gemeenteraad (in besloten bijeenkomsten). Tot nu toe heeft de raad zich steeds op het standpunt gesteld dat er geen amusementshallen worden toegestaan in Hoogeveen (de zogenaamde nul-optie). Bovendien zullen er nog wettelijke procedures doorlopen moeten worden, met name een wijziging van het bestemmingsplan en een aanvraag van een bouwvergunning.

De plannen zijn nog in een pril stadium. De gemeenteraad en het college hebben nog geen besluiten genomen. Daarom zijn omwonenden nog niet geïnformeerd. Als het college mogelijkheden ziet de plannen te realiseren, dan worden de omwonenden in de gelegenheid gesteld hun mening te geven over de uitwerking. Dat is ook de intentie van de betrokken ondernemers.

De ondernemers

Krijco richt zich al meer dan 30 jaar op de ontwikkeling van amusementscenters. Het bedrijf werkt nauw samen met brancheorganisatie VAN en exploiteert zestien vestigingen in andere plaatsen. Krijco is bekend in Hoogeveen als exploitant van de voormalige speelhal Rex. Talen Horeca van eigenaar Chris Talen is een bedrijfs- en managementadviesorganisatie, gespecialiseerd in horeca. Talen wordt in de plannen eigenaar van de horeca in het uitgaanscentrum.

Binnen deze horeca moet de plaatselijk ondernemer Koos Braker (De Babbel) een belangrijke rol gaan spelen in de discotheek. De vierde betrokkene is de Hoogeveense ondernemer Albert Jan Vos van bioscoopcomplex Luxor Theater. Het Luxor Theater trekt op dit moment 170.000 bezoekers per jaar en groeit uit haar jasje. Binnen het nieuwe uitgaanscentrum ziet Vos de mogelijkheid te groeien naar 200.000 bezoekers. Deze groei zou op de huidige locatie nagenoeg niet te realiseren zijn.


---- --