Time : 6:31:11 PM
Date : Monday, March 22, 2004
Sender Name: AGIM/AVGI

De maatregelen van de Regering tegenover de geneesmiddelensector

De maatregelen van de Regering mbt geneesmiddelen, die het voorbije week-end werden beslist, gaan voorbij aan het akkoord dat Minister Demotte op 20 januari 2004 met pharma.be heeft afgesloten. Dit zegt Leo Neels, Algemeen Directeur van pharma.be, de overkoepelende vereniging van de
Geneesmiddelenindustrie.
x
x x

Voor pharma.be was en blijft de consultatietekst het werkingskader van en met de regering. De tekst berust op het bewustzijn van een beperkte budgettaire ruimte maar bevat toch de ambitie om geneesmiddelen, zij het met een overgangsperiode correct te positioneren in de gezondheidszorg.

In het licht van deze beide elementen is de éénzijdige negatieve attitude van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid onaanvaardbaar. Eens men een werkingskader heeft afgesproken en ondertekend, verwacht men hiervan een uitvoering te goeder trouw.

x
x x

De regeringsbeslissingen zijn voor pharma.be ook zorgwekkend met het oog op de toegang, de kwaliteit en de duurzaamheid van adequate geneesmiddelen voor de bevolking. Zij berusten op onvolledige informatie inzake generica; zo bereiken sommige generische molecules marktaandelen van meer dan 50%.

In de regel kennen markten met hoge penetratie van generische geneesmiddelen ook hogere prijzen voor innovatieve middelen; met een combinatie van lage prijzen, prijzenstop èn prijserosie post-octrooi belemmert België de toegang, kwaliteit en duurzaamheid van de verstrekking van geneesmiddelen.

x
x x

pharma.be blijft streven naar een efficiënte en valabele samenwerking tussen de industrie en het academisch en medische korps, waarvoor het beleid niet ideologisch blind kan blijven. De culpabilisering van de industrie en het geïnstitutionalieerd wantrouwen van de overheid naar de artsen vormen geen geldige fundering voor kwaliteitsbevordering.

De Minister onderschreef met pharma.be de merite van wetenschappelijke evidentie en consensus, doch gaf geen goed voorbeeld met de ondergeschoven annexe 2 bij het medicomut akkoord inzake antibiotica en hypertensiva.

pharma.be is zich tenvolle bewust van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en wenst zich op te stellen als partner tav alle actoren van het gezondheidsbeleid. Het voorbij week-end was daarin echter geen stap vooruit.

Voor meer informatie, Moniek Delvou: 0475 266 495 of 02 238 99 74