Gemeente Alkmaar


Milieukaravaan en manifestatie in Oudorperpolder levert veel op

Alkmaar, 22 maart 2004

De Milieukaravaan die afgelopen zaterdag 20 maart door de wijk Oudorperpolder trok, zamelde 900 kilo grofvuil in, 2750 kg stekkerapparaten, 775 kilogram klein chemisch afval, 300 kilogram papier, 70 kilogram kleding en 9 kg glas. Van de gratis compost die in ruil voor het aanbieden van afval werd aangeboden, is ruim 1000 kilogram verstrekt. Ondanks het slechte weer bleken vele wijkbewoners spullen te hebben klaargezet. Dit werd verzameld door andere wijkbewoners, die ondersteuning kregen van medewerkers en materieel van de gemeente. De Milieukaravaan ging afgelopen zaterdag de Oudorperpolder in voor het wijkproject Afvalscheiding Optima Forma.

Voorjaarsschoonmaak in de lente
Wethouder Godijn bracht tijdens de manifestatie in herinnering dat van vroeger nog het idee is van de voorjaarsschoonmaak: de muffe winter, waarbij je veel binnen bleef, achter je laten, de matten kloppen, schoon schip maken en met een opgeruimd gevoel aan het voorjaar beginnen: "Dat idee bleek vandaag, op de eerste lentedag van 2004 nog steeds aan te slaan."

Glasservies voor groentenpotjes
Mijnheer Mieremet van de Stichting Promotie Glasbak lag stiekem op de loer bij de glasbak op het Oudorperplein, om een nietsvermoedende glasbakgebruiker te verrassen met een achttiendelig kristallen glasservies. Uiteindelijk bleken Iwan en Sharon van Straalen uit de naburige wijk Schermereiland degenen te zijn die het deponeren van een aantal glazen groentenpotjes in de glasbak beloond zouden zien. Zij werden gefeliciteerd door wethouder Godijn van Afvalinzameling en afdelingshoofd Klaar van der Valk.

Kleurwedstrijd
Op de basisscholen De Zes Wielen en De Prinsenhof werd een kleurwedstrijd gehouden.
In totaal werden 120 kleurplaten ingeleverd, die een plek kregen op de informatiemarkt in wijkcentrum De Vang. Een jury bestaande uit leden van het bewonerspanel (dat een belangrijke rol speelt bij dit project), wees uit iedere leeftijdscategorie (4 t/m 10 jaar) één winnaar aan. Dit waren:

* Tristan Groot, 4 jaar (De Prinsenhof)

* Maaike Wittink, 5 jaar (De Zes Wielen)

* Mariëlle Boots, 6 jaar (De Prinsenhof)

* Nadine Fritschy, 7 jaar (De Zes Wielen)
* Jeroen Oostland, 8 jaar (De Zes Wielen)
* Bloyce Houtkooper, 9 jaar (De Prinsenhof)
* Cynthia Groeneveld, 10 jaar (De Prinsenhof)

Zij kregen uit handen van wethouder Godijn een kleurpakket en een poster van de bij kinderen superpopulaire Spongebob Squarepants.

Informatiemarkt
Op de informatiemarkt was ook de première van een nieuwe instructiefilm over hoe je afval dient te scheiden, die speciaal voor en door wijkbewoners is gemaakt. Dit was één van de actiepunten van dit project. Deze wordt in de eerste plaats gemaakt voor mensen die het vele schriftelijke voorlichtingsmateriaal dat de gemeente maakt moeilijk kunnen lezen. Oorspronkelijk stelde de gemeente voor dit vooral te doen in de moedertaal voor Turkse en Marokkaanse wijkbewoners die thuis geen familie hebben die Nederlandse informatie kan vertalen. Op verzoek van het bewonerspanel is echter ook een Nederlandse versie gemaakt. Wethouder Godijn was zo te spreken over deze film en de rol van de wijkbewoners daarin, dat hij zich er sterk voor wil maken om deze Nederlandse versie ook op televisie te vertonen, bij voorkeur bij de regionale zender ROB TV, die in Alkmaar is te ontvangen via de kabel.

Zoektocht naar Gouden Tip
Wethouder Godijn noemde de dag een belangrijk onderdeel van het Project GIHA (Gescheiden Inzameling Huishoudelijk Afval). In dit project is de gemeente samen met bewoners van deze wijk op zoek naar de gouden tip die de Alkmaarders ertoe zal aanzetten hun afval nog beter te scheiden dan ze nu doen. Oudorperpolder doet het niet beter of slechter dan andere wijken, maar in deze wijk tref je alle typen bebouwing die je in heel Alkmaar aantreft: hoogbouw, laagbouw en gestapelde bouw. In Alkmaar (en dus ook deze wijk) bestaat ruim een kwart van de inhoud van een vuilniszak nog uit allerlei natuurlijk afval dat als GFT gecomposteerd had kunnen worden. Bijna een kwart bestaat nog uit oud-papier dat opnieuw gebruikt had kunnen worden als het apart was ingeleverd. Tezamen gaat het hier dus al over de helft van alle afval in de vuilniszak. Dat moet volgens wethouder Godijn gewoon veel minder worden.
Samen met een bewonerspanel zijn nu allerlei acties bedacht, die de komende tijd worden uitgevoerd. Deze dag is daar ook een voorbeeld van. Ander acties die al zijn uitgevoerd zijn: een extra glasbak op de hoek Merwedestraat/ Maasstraat, een papieren zak die begin maart huis-aan-huis is bezorgd samen met stickers voor groene en grijze rolemmers, er zijn informatieve stickers op glasbakken geplakt, extra prullenbakken gekomen in de wijk, bakken en containers worden vaker geleegd en schoongemaakt, en er loopt een proef met groene rolemmers in een flat aan de Geulstraat.

Niet alles kon volgens plan verlopen. Vanwege het overlijden van prinses Juliana liet de Milieukaravaan het draaiorgel thuis.

22 maart 2004