Gemeente Dalfsen

23/02/2004

Sportaccommodaties Dalfsen ter discussie

Dalfsen - De gemeenteraad van Dalfsen praat tijdens een kaderstellende raadsvergadering op dinsdag 23 maart over de toekomst van de sportaccommodaties in de kernen van de gemeente. Het gaat hierbij om belangrijke vragen als: moeten en kunnen alle voorzieningen gehandhaafd worden en welke kosten zijn hier aan verbonden. Burgemeester en wethouders hebben een 'kaderstellende nota' opgesteld die de gemeenteraad moet helpen bij het vormen van de meningen rond het accommodatiebeleid. Voordat de raad standpunten inneemt gaat hij op 17 maart een hoorzitting houden in het Hof van Dalfsen, aanvang 19.30 uur.

De gemeente Dalfsen kent goede (sport)voorzieningen en veel actieve organisaties en inwoners die daar gebruik van maken. Iedere kern beschikt over (een) eigen voorziening(en), waarvan de exploitatie en het beheer veelal in particuliere handen is, maar met directe of indirecte financiële steun van de gemeente.
Goede voorzieningen maken een kern leefbaar en 'dat mag ook wat kosten'. De kern van de "Kadernotitie ontwikkelingen en beheer en exploitatie(overdracht) sportaccommodaties" richt zich op het behoud van de leefbaarheid van de kernen en efficiënt onderhoud en beheer. Maar alles heeft letterlijk en figuurlijk zijn prijs. De gemeente moet kostenbewust zijn en blijven. Er moeten echter ook keuzes gemaakt worden.

Het beheer van de zwembaden, sporthal De Schakel en de gymnastieklokalen vraagt de volle aandacht. De vraag naar ruimte blijft achter bij het aanbod en dat kost de gemeenschap veel geld. Zoals het gemeentebestuur al heeft laten weten moet er een ombuigingsoperatie komen. De gemeenteraad wordt gevraagd aan te geven hoe zij de problemen het hoofd wil bieden. Het college kan dan aan het werk om de visie van de raad in concrete voorstellen uit te werken. Dit gebeurt in samenspraak met de Sportraad Dalfsen en de sportorganisaties. De gemeenteraad geeft daartoe een eerste aanzet op woensdag 17 maart aanstaande om 19.30 uur in het Hof van Dalfsen. Dan wordt een hoorzitting over de kaderstellende nota gehouden, die inmiddels aan de gebruikers van de accommodaties is toegestuurd. De organisaties kunnen tijdens de hoorzitting hun mening over de kadernotitie aan de raad geven en zo de raad informatie verstrekken voordat er standpunten door de raad worden ingenomen.

Over de sportaccommodaties zijn al uitspraken gedaan in de nota "Dalfsen Stroomopwaarts", het "Bestuursprogramma 2001-2006" en de "Kadernota Welzijn 2002-2006". Naar de zwembaden heeft al eerder extern onderzoek plaatsgevonden. Hier zijn nog geen beslissingen over genomen. Recent is een onderzoek naar de toekomst van De Trefkoele afgerond.

Voordat het college met uitgewerkte voorstellen kan komen zijn nadere raadsuitspraken nodig. Met de kaderstellende notitie legt het college een aantal vragen aan de raad voor, die de raadsfracties kunnen helpen hun mening nader onder woorden te brengen. Een onderwerp dat ook uitgewerkt moet worden is de behoefte aan sportvoorzieningen. Is er overcapaciteit, welke toekomstige vraag naar sportaccommodatie is te verwachten wanneer gekeken wordt naar de samenstelling van de bevolking, kan een herverdeling van ruimten plaatsvinden etcetera. Het is geen gemakkelijke opgave, maar gemeente, sportraad en sportorganisaties moeten de handen ineenslaan om de sport betaalbaar te houden. En dat is de gemeenschappelijke noemer, zo meent het college.