Ingezonden persbericht



PERSBERICHT
Amersfoort, februari 2004

Harrie Gerritz -- Leesbaar landschap
Schilderijen, tekeningen en sculpturen
23 maart t/m 2 mei 2004
Opening: zondag 21 maart, 16.00 uur

Harrie Gerritz voelt zich sterk met het landschap verbonden. Met name het Land van Maas en Waal waar hij geboren en opgegroeid is. Kerken, torens, huizen en rivieren, in geabstraheerde vorm komen ze telkens weer in zijn werk terug. De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, wijdt een overzichtstentoonstelling aan het werk van deze veelzijdige kunstenaar. Naast schilderijen, zijn er sculpturen en tekeningen te zien. Een serie houtsculpturen heeft Gerritz speciaal voor de tentoonstelling gemaakt en zijn in het Rietveldpaviljoen voor het eerst te zien.

Geabstraheerde landschappen
Harrie Gerritz (1940) beschouwt zichzelf als een landschapsschilder, maar zijn werk voldoet niet aan het voor de hand liggende beeld dat wij daarbij hebben. Gerritz' schilderijen geven slechts de essentie van het landschap weer; zijn werk balanceert tussen figuratie en abstractie. Hij doet geen moeite om een realistische ruimte-illusie te creëren of een impressie van de lichtval te geven. Hij concentreert zich op de emotionele kracht van de kleur en het grafische ritme van de lijn. Gerritz brengt wat hij in zijn dagelijkse omgeving waarneemt terug tot wat het in feite op het platte vlak is: een kleur, een vorm, een compositie-element. Mensen spelen onzichtbaar hun rol. Je ziet nooit een mens op zijn schilderijen. Maar wel een huis. Gerritz noemt een huis 'de huid van degene die er woont'.

Land van Maas en Waal
Gerritz' fascinatie voor het landschap ontstond in het Land van Maas en Waal, waar hij leeft en werkt. Hij wortelt zozeer in dit landschap dat hij het tot de essentie kan terugbrengen. Wat kenmerkend is heeft hij in zulke diametrale gemoedstoestanden waargenomen dat hij wolk en kerk, zon en maan, geblokte landerijen en meanderende rivieren als schaakstukken kan inzetten. Oersimpel van vorm, maar onderling verwikkeld in een subtiele krachtmeting. De torens in het Land van Maas en Waal zijn voor Gerritz wegwijzers waaraan hij de dorpen kan herkennen. De monumenten zijn mysterieuze tekens uit het verleden, die ontsnapt zijn aan oorlogen en snelwegtracés. Omsingeld door rivieren zijn oude kernen van bestaan daar pas laat ontsloten.

Boek in Zonnehof-reeks over Harrie Gerritz
Het 13e boek in de Zonnehof-reeks is gewijd aan Harrie Gerritz en wordt uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling. Het boek bevat circa 80 pagina's met zwart/wit en kleurenafbeeldingen. Er zijn twee edities: met en zonder een in oplage gemaakte zeefdruk. De boeken in de Zonnehof-reeks geeft De Zonnehof, centrum voor moderne kunst in eigen beheer uit. Eerder verschenen boeken in de reeks over onder andere Willem Sandberg, Eugène Brands, Klaas Gubbels en Jan van Munster.

//////////////////////////// EINDE BERICHT //////////////////////////////////

Openingstijden: Toegangsprijzen: Di t/m vrij 11.00 -- 17.00 uur Museumjaarkaart gratis Za, zo en feestdagen 12.00 -- 17.00 uur Volwassenen ¤ 2,30



Ingezonden persbericht