Technische Universiteit Delft

Drukwerk
23 maart 2004 | 15.30 uur | Aula TU Delft
mw. J. Dijk | natuurkundig ingenieur.

Promotor | Prof.dr. I.T. Young (fac TNW)
toeg.prom. | Dr. P.W. Verbeek (UHD-fac TNW)

In search of an objective measure for the perceptual quality of printed images
Dit onderzoek heeft betrekking op objectieve maten waarmee de perceptieve kwaliteit van geprinte beelden (drukwerk) bepaald kan worden. In het bijzonder zijn twee perceptieve grootheden bestudeerd: scherpte en kleur. Voor scherpte zijn twee nieuwe maten gepresenteerd: met de eerste maat kan de scherpte van een beeld bepaald worden ten opzichte van een referentiebeeld, met de andere kan de scherpte bepaald worden als een kenmerk van het beeld zelf, in plaats van in relatie tot een origineel beeld. Beide maten corresponderen met perceptieve scherpte. Bij het kleurengedeelte is met name gekeken naar de effecten van een manipulatie die de verdeling van de luminantie verandert. De uitkomsten van de proefpersonen waren in die zin voorspelbaar dat hun effect op de perceptieve kwaliteit een duidelijk maximum vertoonde; met een dergelijke voorspelbaarheid kan een objectieve kwaliteitsmaat gemaakt worden.
Alle apparaten waarop beelden weergegeven worden kunnen slechts een beperkte set kleuren, de gamut, reproduceren. Beperkingen van de gamut worden normaal gesproken niet meegenomen bij beeldverbetering. Een generieke methode werd gepresenteerd waarin deze beperkingen wel meegenomen worden, waardoor grijswaarden-beeldbewerking zonder meer toegepast kan worden op kleurenbeelden, zonder dat kleuren gegenereerd worden die buiten de gamut vallen.
In een wat meer speculatief gedeelte van de studie is onderzocht hoe de karakteristieken van de gamut beeldkwaliteit zouden kunnen beïnvloeden. Een kwaliteitsmaat is voorgesteld waarmee de optimale lichtheidsverdeling voor een beeld voorspeld kan worden.

Voor verder lezen:

* Colour image science exploiting digital media ed. by Lindsay W. MacDonald and M. Ronnier, 2002

* Handbook of image and video processing ed. by Al Bovik, 2000
* Handbook of image quality : characterization and prediction by Brian W. Keelan; with contrib. by Robert E. Cookingham, 2002

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter TU Delft
directie Marketing & Communicatie
tel.: 015 278 5454
fax: 015 278 1855
GSM: 06 20408176