Gemeente Aalsmeer


Inloopbijeenkomst herinrichting Dorpsstraat, Kanaalstraat en Schoolstraat

Aalsmeer Dorp wordt de komende jaren flink aangepakt. Onderdeel van de vernieuwing van het centrum van Aalsmeer is het herinrichten van de openbare ruimte, waaronder de straten en pleinen van het dorp. Gebiedsgewijs wordt hiervoor een uitwerkingsplan gemaakt. Dit voorjaar wordt gestart met het herstraten van de Dorpsstraat (gedeelte tussen de Rozenstraat en de Kanaalstraat), de Schoolstraat en de Kanaalstraat.

Voor de bewoners van deze straten organiseert de gemeente een inloopavond, waarop informatie gegeven wordt over het uitwerkingsplan voor deze straten. Er zijn tekeningen en materialen te bekijken, en men kan vragen stellen aan medewerkers van de gemeente. De inloopavond wordt gehouden op:

Datum: dindag 23 maart a.s.

Tijd: 20.00 uur - 21.30 uur

Locatie: Burgerzaal van het gemeentehuis

Driekolommenplein 1, Aalsmeer

Geen sluipverkeer tijdens werkzaamheden Legmeerdijk

Het gemeentebestuur van Aalsmeer wil sluipverkeer tijdens de werkzaamheden aan de Legmeerdijk voorkomen. Daarom zijn vanaf 15 maart twee straten gedurende de avond -en nachturen afgesloten voor vrachtverkeer. Van 20.00 uur 's avonds t/m 06.00 uur 's nachts zijn de Jac. P. Thijsselaan en de Hornweg verboden terrein voor vrachtwagens. Het inrijverbod geldt tot de werkzaamheden aan de Legmeerdijk zijn afgerond, naar verwachting 2 april.

Vanaf 15 maart wordt in opdracht van de provincie Noord-Holland de Legmeerdijk tussen de veiling en de Aalsmeerderweg opgeknapt. Omdat de Legmeerdijk een belangrijke verkeersfunctie heeft, vinden de werkzaamheden in de avond -en nachturen plaats. Zo blijft de weg overdag beschikbaar voor verkeer. Echter van 20.00 uur 's avonds tot 06.00 uur 's nachts wordt het doorgaande verkeer richting de A9 omgeleid via de N201-Fokkerweg en de N201-Bovenkerkerweg. De provincie Noord-Holland verzorgt deze omleiding.

Gemeente start met ontwerp Praamplein

Gemeente Aalsmeer heeft adviesbureau Advin opdracht verstrekt de herinrichting van het Praamplein voor te bereiden. Het winkelgebied rondom het Praamplein moet een aantrekkelijk vormgegeven woon- en verblijfsgebied worden, met een nieuwe ontsluiting op de Uiterweg. Aalsmeer wil als eerste starten met het uitbreiden van het parkeerterrein en het aanleggen van de nieuwe ontsluitingsweg.

Om ruimte te creëren voor extra parkeerplaatsen en voor nieuwbouw van winkels en woningen zal het huidige Praamplein in zuidwestelijke richting worden uitgebreid. Daarnaast kunnen er zo'n 75 woningen worden bijgebouwd, en wordt er gekeken naar de mogelijkheid voor de vestiging van een supermarkt (discounter). Om in de toekomst een goede verkeersafwikkeling te kunnen garanderen, is een nieuwe ontsluiting naar de Uiterweg noodzakelijk.

Bureau Advin zal de voorbereiding van de uitbreiding van het Praamplein binnen de door de gemeente gestelde kaders en uitgangspunten uitvoeren. Het Beeldkwaliteitplan en het Plan Inrichting en Ruimtekwaliteit Openbare Ruimte zijn hierbij belangrijke toetsingscriteria.

Omwonenden en belangstellenden worden geïnformeerd over het ontwerp van het Praamplein. Tevens wordt de Klankbordgroep Dorp op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond het Praamplein.

Snellere behandeling bouwplannen Dorp

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 19 februari heeft de Gemeenteraad besloten het college van B&W mandaat te verlenen voor de beoordeling van bouwaanvragen in Aalsmeer Dorp. Dit houdt in dat het college van B&W zonder tussenkomst van de Gemeenteraad bouwvergunningen kan verlenen. Het beoordelen van bouwvergunningen gaat hiermee aanzienlijk sneller dan volgens de gebruikelijke procedure, waarbij de Gemeenteraad de uiteindelijke beslissing neemt.

Voor het verlenen van bouwvergunningen in Aalsmeer Dorp is het in de meeste gevallen noodzakelijk dat artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening wordt toegepast. Deze procedure, die met de gangbare besluitvormingsprocedure zo'n zes tot acht maanden in beslag neemt, wordt door mandatering van het college ongeveer twee maanden korter.

Voor Aalsmeer Dorp zijn inmiddels een aantal bouwaanvragen ingediend, en naar verwachting zal het aantal aanvragen op korte termijn toenemen. De beoordeling van de eerder ingediende bouwaanvragen moest wachten op de totstandkoming van het Beeldkwaliteitplan, dat richtlijnen biedt voor bouwen in het Dorp. Met het vaststellen van het Beeldkwaliteitplan door de Gemeenteraad, is er nu een goed toetsingskader voor het beoordelen van deze bouwplannen. Mede omdat sommige van deze bouwplannen al enige tijd op beoordeling wachten, is het College van mening dat aanvragen voor Aalsmeer Dorp snel en zorgvuldig afgehandeld dienen te worden.