Ingezonden persbericht


Persbericht week 13

HET WATER AAN DE LIPPEN
Het blauw in stad en regio

Al eeuwenlang staat Nederland wereldwijd te boek als succesvol waterbeheerder. Onze democratie zou zelfs voortgekomen zijn uit het watermanagement. Maar hebben we in de 21ste eeuw onze waterhuishouding wel zo goed op orde? Wie heeft het antwoord op zeespiegelstijging, stortregens en bodemdaling? TUMULT organiseert een debat in het kader van Wereldwaterdag op dinsdag 23 maart in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij.

In debat gaan: Theo de Jong, lid dagelijks bestuur Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Marie Louise van Kleef, wethouder Ruimtelijke Ordening Gemeente Utrecht; Joop Binnekamp, gedeputeerde Provincie Utrecht, Joris Hogenboom, adjunct-directeur Federatie Natuur en Milieu Utrecht. Voorzitter: Hugo van der Steenhoven, beleidsadviseur. Met een inleiding over Het dotterlandschap, winnaar prijsvraag Waterlandschap van de Toekomst.

Ook op lokaal en regionaal niveau wordt de opgave voor een waterbeheer op vele fronten zichtbaar. Diverse belangen, zoals landbouw, natuur en stedenbouwkundige ontwikkeling spelen hierbij een rol. In Utrecht bijvoorbeeld is het rioolstelsel verouderd waardoor veel vuil water in de sloten en grachten komt. Komt men niet in de knoop met de strenge Europese richtlijnen voor de kwaliteit van het oppervlaktewater?

Water wordt een steeds grotere zorg voor de ruimtelijke ordening. Houdt de stadsvernieuwing in Kanaleneiland wel genoeg rekening met het voorkomen van wateroverlast? En hoe zit het met de plannen voor een grote nieuwe woonwijk in het laaggelegen Rijnenburg? De tijd lijkt rijp voor een revolutionair stedenbouwkundig plan waarbij waterberging en bebouwing hand in hand gaan. Houdt men dan in het naastgelegen Nieuwegein nog droge voeten?

TUMULT & Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht