Gemeente Roosendaal



---

Start werkzaamheden Nieuwe Markt

Al geruime tijd wordt er gewerkt aan plannen om van de Nieuwe Markt en omgeving weer een aantrekkelijk centrum te maken. De plannen beginnen langzaam een vaste vorm te krijgen. Om de plannen verder te kunnen uitwerken en ze ook te kunnen realiseren zijn een aantal werkzaamheden noodzakelijk. In de tweede helft van maart zullen de eerste feitelijke werkzaamheden plaatsvinden. Men kan dan ook werkelijk zien dat er hard gewerkt wordt aan een nieuw stadshart.

Trillingsproef

Voor het bouwen van de parkeergarage onder de Nieuwe Markt heeft de gemeente een methode gekozen, waarbij damwanden worden toegepast met een lengte van 20 meter. Het inbrengen van de damwanden in de bodem gebeurt met een zogenaamd trilblok. De gemeente wil nu zeker weten of deze methode ook op de Nieuwe Markt toepasbaar is. Daarom worden op een twee plaatsen als proef steeds 4 x 2 stalen damwanden de bodem ingetrild. Gelijktijdig met het inbrengen van deze stalen damwand-planken wordt de trilling op de gevel van de naastgelegen gebouwen gemeten. Ook wordt gemeten of bij het gebouw verschuivingen in de grond optreden. Op deze manier kan dus worden gekeken of met de trilmethode de damwand tot de gewenste diepte de grond kan worden ingebracht. Daarnaast wordt bekeken of bij het intrillen risico ontstaat op schade aan de bebouwing. Zodra bij het trillen een (vooraf bepaalde) grens wordt overschreden zal onmiddellijk worden gestopt.

De locaties van deze proef zijn ter hoogte van de panden met huisnummer 63 en ter hoogte van nr. 52 voor de Galerijflat. De proef zal vanaf dinsdag 23 maart worden gehouden en duurt
2 weken. Zowel op maandag als op zaterdag en zondag zal er niet gewerkt worden. Per locatie duurt elke proef ongeveer 2 dagen. Voor het uitvoeren van de proef moeten heistellingen worden aangevoerd en opgebouwd. Dit duurt ook 2 dagen.

Na afloop worden de heistellingen weer afgebroken. Ook zal de opgebroken bestrating weer in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Tijdens de uitvoering van de proef zullen enkele gedeelten van de Nieuwe Markt worden afgezet en zal het verkeer worden omgeleid. Let daarom op de omleidingsborden.

Het realiseren van vervangende parkeerruimte en de sloop van de St. Janschool

Naar verwachting start de sloop van de school op maandag 5 april 2004. Men begint dan met het strippen van de aanwezige asbestdelen. Dit gebeurt zorgvuldig door werknemers in beschermende kleding. Met name door de zorgvuldigheid zal er geen enkele bedreiging zijn voor de omgeving. De totale sloop en afvoeren van het materiaal zal ongeveer 4 maanden in beslag nemen, zodat in augustus gestart kan worden met de voorlopige herinrichting van het terrein. Het gehele terrein wordt geschikt gemaakt als parkeer terrein. Hierdoor ontstaan ongeveer 120 tot 130 extra parkeerplaatsen. In het najaar, ruim voordat er echt gewerkt gaat worden aan de Nieuwe Markt, zullen de plannen met betrekking tot het verplaatsen van de maandagmarkt en het verplaatsen van het parkeren vanaf de Nieuwe Markt verder uitgewerkt zijn.

Rozen en mieren

Alles wat er met, op en rond de Nieuwe Markt gaat gebeuren willen we als gemeente zo goed mogelijk met de burgers communiceren. Of die burgers nu wonen, werken of winkelen in Roosendaal maakt op zich niet zo veel uit. Iedereen moet op de hoogte kunnen zijn van wat er zich in het centrum van Roosendaal afspeelt. Hiervoor is een nieuwe lijn ontwikkeld. In deze nieuwe lijn spelen rozen en mieren een hoofdrol. Het hart van de roos staat symbool voor het stadshart van Roosendaal. De mieren staan voor hard werken en vooral ook voor eendrachtig samenwerken. Dus iedere keer als u rozen en mieren ziet kunt u denken "Dat zal wel over de Nieuwe Markt gaan".