Ingezonden persbericht


Lezing met Lilian Faschinger

Op dinsdag 23 maart zal de Oostenrijkse schrijfster Lilian Faschinger om 20.00 uur in de bibliotheek van het Goethe-Institut Rotterdam voorlezen uit eigen werk. Verder zal zij in heel Nederland lezingen verzorgen. In Leeuwarden (22-3 NHL 15.00), Leiden (23-3 universiteit 13.00), Utrecht (24-3 universiteit 13.00) en Amsterdam (24-3 Goethe-Institut 20.00).

In haar werk bekritiseert zij, uit het perspectief van een vrouw, de Oostenrijkse maatschappij en de kerkelijke instituties. Dit doet zij ook in haar voorlaatste roman "Wiener Passion". Het is het verhaal van de Amerikaanse zangeres Magnolia Brown die naar Wenen komt om daar zangles te nemen. Bij haar oudtante Pia ontdekt zij in een oude kist de herinneringen van Rosa Havelka, die aan het einde van de 19e eeuw als dienstmeisje in Wenen werkte. Rosa vermoordde haar man en eindigde daardoor op het schavot. Toch was zij een slachtoffer. Een slachtoffer van de maatschappij, van mannen en van de kerk. In een interview zei Faschinger daarover: "Ik wilde laten zien wat er met een vrouw gebeurt als je alle geboden van de katholieke kerk in alle naïviteit opvolgt. Dan gaat het namelijk in rap tempo bergafwaarts."

Lilian Faschinger werd geboren in Kärnten (Oostenrijk) in 1950. Zij studeerde Engels en geschiedenis in Graz en promoveerde in 1975 over de laatmiddeleeuwse Engelse mystiek. Daarna was zij docent aan de faculteit Engels aan de universiteit van Graz. Daarnaast was zij als auteur en literaire vertaler werkzaam. Sinds 1992 doet zij dit werk fulltime. Lilian Faschinger woont momenteel in Parijs en Wenen.

De opmaat voor haar ontwikkeling als schrijfster vormde in 1983 een verzameling van poëzie en prozateksten, genaamd "Selbstauslöser" (Zelfontspanner). In 1986 verscheen haar eerste roman "Die neue Scheherazade", die in de literaire wereld met veel interesse ontvangen werd. In 2002 verscheen haar meest recente roman "Paarweise. Acht Pariser Episoden". Als schrijfster en vertaler ontving zij verschillende prijzen en beurzen. Een groot aantal van haar boeken, waaronder "Wiener Passion" (Weense Passie) verscheen in Nederlandse vertaling.

In samenwerking met de Oostenrijkse ambassade en de stichting Cultuur & Kommunikation.

Dinsdag, 23 maart 2004

20.00 uur in de bibliotheek van

het Goethe-Institut Rotterdam

Presentatie: Anthonya Visser

(Universiteit Leiden)

Voertaal: Duits

Entree gratis