STICHTING ROKERSBELANGEN


Stoppen met roken kost teveel geld

AMSTERDAM, 23 maart 2004
Een kritisch vergelijk wijst uit dat de overheid de Stichting Stivoro de afgelopen jaren wel erg veel subsidiegeld betaald per gestopte roker. De Stichting Rokersbelangen (SRB) pleit daarom voor een herziening in het subsidiebeleid t.a.v. Stivoro.

Al jaren komen verschillende berichten in de landelijke media als het gaat om roken en in het bijzonder als het gaat om aantallen rokers. In december 2003 maakte het Centraal Bureau van de Statistiek bekend dat er tussen 1995 en 2002 ongeveer 100.000 mensen met roken zijn gestopt, dat is nog geen 15.000 mensen per jaar. Nog geen maand later kwam Stivoro met de mededeling dat dankzij Stivoro campagnes rond de jaarwisseling een dikke 950.000 mensen zouden zijn gestopt. Later moesten zij dit aantal toch tegenspreken. Dit soort tegenstrijdige berichten wierp bij de SRB de vraag op wat nu eigenlijk het effect is van al het geld dat in Stivoro word gestopt.

De eigen website van Stivoro geeft aan dat hun inkomsten in 2002 uit bijna 8 miljoen euro bestonden. Volgens de betrouwbare CBS gegevens zouden er in dat jaar nog geen 15.000 mensen gestopt zijn met roken, omgerekend is dat een dikke 500 Euro per gestopte roker. SRB bestuurslid Ton Wurtz Natuurlijk is het moeilijk te bewijzen hoeveel van de daadwerkelijk gestopte rokers zijn gestopt door toedoen van Stivoro, maar neem van mij aan dat als ik dat wel kon bewijzen het bedrag per gestopte roker nog vele malen hoger zou liggen. Wat de SRB betreft is dit dus geen verstandige manier van omgaan met schaars overheidsgeld.

De SRB hoopt dan ook dat in de toekomst zorgvuldiger gekeken zal worden naar de effecten van de subsidies aan Stivoro voordat huizenhoge subsidies worden toegekend.

Stichting Rokersbelangen
De Stichting Rokers Belangen is een consumentenorganisatie die sinds 1993 actief opkomt voor de rechten en belangen van de volwassen roker en die zich sterk maakt voor een samenleving waarin tolerantie en wederzijds begrip tussen rokers en niet-rokers bestaat.

Noot voor de redactie,