Staatsbosbeheer

23 maart 2004

Staatsbosbeheer heeft de afgelopen week door het kappen van beplanting een eerste aanzet gemaakt om de zichtbaarheid van de forten bij Vechten en t Hemeltje vanaf de openbare weg te vergroten.

Bij het oorspronkelijke ontwerp en bij de aanleg van de forten is slechts in beperkte mate gebruik gemaakt van beplanting op de forten. Bij de grotere forten is langs de oprijlaan soms een laanbeplanting van eiken aangelegd. Langs de fortgracht stonden stakke meidoornhagen die dienden als een natuurlijke vorm van prikkeldraad om de vijand te stuiten bij een aanval. De forten dienden kaal te zijn. Uitzicht en vrij schootveld waren kernbegrippen.

Nadat de forten hun verdedigingsfunctie hadden verloren is er zowel op de randen van de fortgracht als op de hellingen van nature opslag gekomen van elzen, essen en meidoorns. Juist die groene afscherming heeft er toe bijgedragen, dat de geheimzinnigheid rond de forten alleen maar is toegenomen in de loop der jaren.

Thans zijn we aangekomen in een periode van een sterke opleving van de belangstelling voor de forten. Daarbij gaat het niet alleen om het op een kleinschalige manier beleven van de natuurkwaliteiten maar ook om het op enige afstand zichtbaar maken van de fortgrachten, de gebouwen en de aarden wallen.

Om dat te realiseren wordt een deel van de beplanting verwijderd op locaties die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Op die wijze ontstaan er zichtvensters die de belangstelling kunnen wekken van de voorbijganger waarvoor de plek en de historie hiervan voordien onbekend waren. Het is daarbij overigens niet de bedoeling dat al die beplanting definitief wordt verwijderd. Door het hout periodiek terug te snoeien ontstaat er een strook hakhout met een grote dichtheid aan takken laag bij de grond. Deze plekken zijn een goede schuilplaats voor vogels en insecten.

Afgelopen week is een aanzet gemaakt met het zichtbaar maken van de fortgrachten vanaf de Marsdijk, de Fortweg maar ook vanaf de Rijksweg A12 en A27. Het ligt in het voornemen om deze uitzichten in het najaar verder uit te breiden.