Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Voorlichting in Tuinstadhuis over nieuw Marokkaans familierecht

El Moudawana, de familiewet in Marokko, is door het Marokkaanse parlement goedgekeurd. Stadsdeelvoorzitter Robin de Bood heeft hierdoor grote verwachtingen van de kracht van vrouwen om hun eigen leven te verbeteren. Vorige week was hij gastheer bij een voorlichtingsbijeenkomst: "ik hoop dat veel vrouwen en meiden maar ook veel mannen en jongens profiteren".

Koning Mohammed van Marokko heeft vorig jaar hervormingen aangekondigd. Nu is de wetswijziging van de familiewet in Marokko ook door het parlement goedgekeurd.

Emancipatie
De modernisering in Marokko is van groot belang voor de emancipatie van vrouwen in Nederland. In ons stadsdeel wonen veel Marokkaanse bewoners, de wijziging in de familiewet is belangrijk voor hen. Voor veel bewoners blijft Marokko toch een belangrijk referentiepunt.

Hervormingen
Dat kan nu een positieve wending krijgen want door de hervormingen in Marokko kunnen vrouwen hier voor hun rechten opkomen zonder het gevoel te hebben dat ze hun cultuur, herkomst en religie verloochenen. Voor mannen is het daarbij niet langer mogelijk de rechten van de vrouw te bagatelliseren of simpelweg te ontkennen onder verwijzing naar de situatie in hun geboorteland.

Startkwalificatie voor jongeren
De huwbare leeftijd voor meisjes wordt opgetrokken van 15 naar 18 en het meisje beslist zelf om te trouwen. Deze wijziging is van belang voor een speerpunt van beleid van het stadsdeel; namelijk dat zoveel mogelijk jongeren beschikken over een startkwalificatie. Het uithuwelijken op jonge leeftijd kan het risico van het niet behalen van een startkwalificatie vergroten. De kans is nu groter dat een Marokkaanse meid goed op haar toekomst wordt voorbereid.

Amsterdamse Voorlichtingscampagne
De bijeenkomst is onderdeel van een Amsterdamse voorlichtingscampagne in de verschillende stadsdelen. De organisaties Spiegelbeeld, Oemnia en Fath geven samen met twee Marokkaanse advocaten voorlichting aan bewoners en instanties.

Link(s):
Stichting Oemnia