Technische Universiteit Eindhoven

23 maart 2004

PERSBERICHT

Kabinet steunt projecten versterking kennisinfrastructuur Faculteit Technologie Management van TU/e kennispartner in projecten duurzame samenleving
De faculteit Technologie Management van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) speelt een belangrijke rol als kennispartner in projecten voor een duurzame samenleving. Het gaat om projecten op het gebied van landbouw (Transitie Duurzame Landbouw), mobiliteit (Transitie naar duurzame mobiliteit) en systeeminnovatie (kennisnetwerk systeeminnovatie). Voor deze projecten heeft het kabinet onlangs zeventig miljoen euro beschikbaar gesteld in het kader van ICES/KIS (ICES/KIS staat voor Interdepartementale Commissie Economische Structuurversterking KennisInfraStructuur) ter versterking van zowel de kennisinfrastructuur als de ruimtelijk-economische structuur. De faculteit Technologie Management neemt in deze projecten deel voor zon 15 miljoen euro. De projecten hebben een looptijd van zes jaar en worden publiek/privaat gefinancierd. De overheid neemt de helft voor haar rekening en bedrijfsleven en kennisinstellingen zijn elk goed voor een kwart van de investering.

Internationale agrifoodnetwerken
Het onderzoek in het kader van het project Transitie Duurzame landbouw (TDL) wordt met name uitgevoerd binnen het Eindhoven Centre for Innovation Studies (Ecis) van de faculteit Technologie Management. Onderzocht wordt hoe de Nederlandse agrifoodsector haar vooraanstaande positie kan behouden door het opbouwen van internationale netwerken. Sleutelbegrippen daarbij zijn duurzaamheid en innovatie. Andere bij dit project betrokken instellingen zijn onder meer Wageningen UR en TNO. De Eindhovense onderzoekers van Ecis werpen zich op het ontwikkelen van sociaal-wetenschappelijke kennis op het gebied van organisatie en management van netwerken en innovatie op de genoemde gebieden. Ecis is vooral actief in het thema internationale agrifoodnetwerken. Prof.dr. Geert Duysters, hoogleraar Organisatiekunde, treedt op als programmaleider. Voor onderzoek op dit gebied is 12 miljoen euro een zeer substantieel budget, aldus Geert Duysters, die vervolgt: dit geeft ons de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de vernieuwing van de organisatie van de agrifood-kennisinfrastructuur en tevens om een impuls te geven aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe maatschappelijke gewenste kennis en technologie op het gebied van internationale netwerken en innovatie.De toekenning van de projecten is voor Ecis zeker een erkenning als kennisinstelling in ons land. Ook in het buitenland wordt Ecis in toenemende mate als toonaangevend op dit gebied gezien. Met de verworven investering kan verder worden gewerkt aan het uitbouwen van een internationaal kenniscentrum op het gebied van netwerken en innovatie. Prof. Duysters in dit kader: Vanwege de eroderende concurrentiekracht van de Nederlandse agrifoodsector is er veel behoefte aan wetenschappelijke kennis die kan bijdragen aan de noodzakelijke overgang van de huidige agrifoodsector naar een internationaal concurrerende en duurzame vitale sector. De gewenste wetenschappelijke kennis is op dit moment echter nog niet voor handen. We verwachten vanuit dit project dan ook een belangrijke bijdrage aan de wetenschappelijke en maatschappelijke discussie omtrent het gewenste transitieproces.

Systeeminnovatie en mobiliteit
De Interdepartementale Commissie Economische Structuurversterking (ICES) heeft voor de versterking van de kennisinfrastructuur (KIS) middelen ter beschikking gesteld aan een aantal veelbelovende projecten. Het kabinet honoreerde 12 maart jl. de projecten Transitie Duurzame Landbouw (TDL), Kennisnetwerk Systeeminnovaties (KSI) en Transitie naar een Duurzame Mobiliteit (Transumo). Vanuit het project TDL zal samengewerkt worden met de twee andere projecten KSI en Transumo. Daarin participeert de faculteit Technologie Management voor 3,2 miljoen euro. Alledrie de projecten richten zich op transities en systeeminnovatie. Inhoudelijk gaat het hierbij om fundamentele kennisontwikkeling en theorievorming over transities in landbouw en mobiliteit, kennisontwikkeling over werkwijzen, methodieken en instrumenten en kennisontwikkeling in experimenteerruimtes.