Inspectie Werk en Inkomen

Herbeoordelingen WAO nog niet uitgevoerd volgens de wet

De wettelijke herbeoordelingen WAO zijn de afgelopen jaren niet volgens de wet uitgevoerd. Daarin is bepaald dat alle WAO gerechtigden na één jaar en na vijf jaar gekeurd worden. De Inspectie Werk en Inkomen plaatst daarnaast kanttekeningen bij de huidige methode waarbij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) alleen zogeheten 'kansrijke herbeoordelingen' tijdens een spreekuur uitvoert. WAO-ers die niet kansrijk zijn, beoordeelt UWV op basis van een vragenlijst en hun dossier. De methode is een verbetering ten opzichte van het verleden toen meer herbeoordelingen op basis van stukken werden gedaan. Dit zegt de inspectie in haar vandaag gepubliceerde rapport 'Herbeoordeeld?' .

Uit onderzoek in opdracht van UWV blijkt dat wanneer alle mensen die een WAO-uitkering ontvangen tijdens een spreekuur worden herkeurd, circa een derde van hen een andere uitkering of geen uitkering zou hebben ontvangen. UWV maakt bij de methode van kansrijke herbeoordelingen een selectie op basis van een vragenlijst waarop de arbeidsongeschikte moet aangeven of zijn medische situatie en functionele beperkingen sinds de vorige beoordeling veranderd zijn. Als dat het geval is of als dat onduidelijk is, roept UWV hem op voor een herbeoordeling tijdens een spreekuur. Een eventuele wijziging in de mate waarin iemand arbeidsongeschikt is, is op basis van alleen de vragenlijst echter niet helemaal te voorspellen. Bovendien betekent een gelijkblijvende medische situatie niet ook een gelijkblijvende uitkering. De beoordeling van de arbeidsdeskundige kan uitwijzen dat er meer functies beschikbaar zijn gekomen waardoor de uitkering naar beneden kan. Het schriftelijk afhandelen van herbeoordelingen betekent echter dat het arbeidskundige gedeelte achterwege blijft.

Achterstanden bij herbeoordelingen WAO zijn ontstaan in de tijd van de voormalige uitvoeringsinstellingen. UWV heeft prioriteiten gesteld die ten koste gaan van de uitvoering van de wettelijke herbeoordelingen. UWV kiest er voor om de meeste capaciteit in te zetten op het voorkomen dat mensen in de WAO terecht komen, bijvoorbeeld door het wegwerken van achterstanden bij de eerste claimbeoordeling WAO. UWV geeft aan vanwege capaciteitsgebrek prioriteiten te moeten stellen. De inspectie heeft niet kunnen vaststellen of bij UWV sprake is van een capaciteitsgebrek.

De inspectie bundelt in het rapport haar inzichten ten aanzien van de belangrijkste initiatieven van de afgelopen jaren om de wettelijke herbeoordelingen uit te voeren en om de achterstanden hierbij weg te werken. De inspectie baseert haar inzichten onder meer op onderzoek van TNO. Tot en met 2002 bedroeg de achterstand in wettelijke herbeoordelingen 80.000 dossiers. De achterstand is inmiddels teruggebracht naar 47.000 dossiers (stand per september 2003).

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Linda Hulshof (070 - 304 48 08 of 06 - 204 104 31) of Erik Stolk (070 - 304 46 39 of 06 - 510 245 59 ). Het rapport 'Herbeoordeeld? Uitvoering van de wettelijke WAO-herbeoordelingen' kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 070 -304 47 63 .

persbericht IWI, 23 maart 2004