ABVAKABO FNV

Geen HOOP!

ABVAKABO FNV steunt landelijke studentenactie tegen het Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan 2004.

ABVAKABO FNV is ronduit teleurgesteld over het onlangs verschenen Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan 2004 (HOOP). Hierin formuleert de staatssecretaris van onderwijs het beoogde beleid voor de komende jaren. Haar ambities zijn helder: Nederland moet tot de kopgroep van de Europese kenniseconomie behoren. 'De ambities zijn goed, helaas lijkt de uitvoering van dit plan hopeloos', aldus Arno Lammeretz, bestuurder bij ABVAKABO FNV.

Het opleidingsniveau van heel Nederland moet gemiddeld omhoog, daarover zijn de staatssecretaris en de vakbondsbestuurder het eens. Over de manier waarop dat niveau omhoog moet, is een groot verschil van mening. De staatssecretaris spreekt over excellentie en differentiatie en wil zich richten op topopleidingen en specialisatie. Voor ABVAKABO FNV staat de toegankelijkheid van het onderwijs voorop. Bovendien beschouwt de bond het concept van een 'levenlang leren' als essentieel voor de ontwikkeling van een echte kenniseconomie.

'In haar plan spreekt de staatssecretaris zich uit voor onder andere strenge selectiemaatregelen. En ze wil doorstuderen bijvoorbeeld alleen aantrekkelijk maken voor een selectief groepje topstudenten. En die vinden hun weg toch wel.' verklaart de ABVAKABO FNV-bestuurder: 'De staatssecretaris gaat op deze manier volledig voorbij aan de publieke verantwoordelijkheid van onderwijs en maakt zo hoger onderwijs minder toegankelijk voor grote delen van de bevolking.' Als het aan de vakbond ligt, zou iedere werknemer in de toekomst een startkwalificatie op minimaal MBO-2 niveau moeten hebben. Dit geeft de beste garanties voor een hoge economische groei op lange termijn en volwaardige participatie van een ieder op de Nederlandse arbeidsmarkt .

Samen met werkgevers neemt ABVAKABO FNV verantwoordelijkheid voor het vergroten van de toegankelijkheid van het onderwijs en voor de ontwikkeling van het 'levenlang leren'-concept. Er worden afspraken gemaakt over de persoonlijke ontwikkeling van werknemers en over speciale arrangementen waardoor werknemers werk en studie makkelijker kunnen combineren. Lammeretz: 'ABVAKABO FNV staat voor het principe 'brede basis, specialisatie aan de top'. Het is voor ons onbegrijpelijk waarom de investeringen nu alleen naar die top lijken te gaan. Daarom steunen wij de landelijk studentenactie tegen HOOP 2004. Bovendien nodig ik de staatsectretaris graag uit om eens te komen praten over de oplossingen waar wij aan werken.'

Op 26 maart 2004 organiseert de studentenplatform Puinhoop een landelijke demonstratie op de Dam in Amsterdam.
---


----
ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

Wilt u meer weten over ABVAKABO FNV en de oplossingen voor het Hoger Onderwijs, kijk op www.abvakabo.nl/universiteiten of neem contact op met:
Arno Lammeretz bestuurder (079) 3536161 (06) 51218356 Ubbo Dijk voorlichter (079) 3536162 (06) 20956821

Wilt u meer weten over de landelijke demonstratie tegen het HOOP, kijk op www.platformpuinhoop.nl.

23 mrt 04 10:39