Gemeente Stede Broec 23-3-2004
WLTO Actie Bouwasbest

De Actie Bouwasbest is gestart door de Stichting Asbestverwijdering met medewerking van vele gemeenten in Noord-Holland en Zuid-Holland. De actie, waarin asbestdaken op agrarische bedrijfsgebouwen vervangen worden door asbestvrij materiaal, is ook toegankelijk voor particulieren en bedrijven die in het bezit zijn van soortgelijke daken.

Samenwerking WLTO en gemeenten

In 1998 hebben de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (WLTO) en een meerderheid van gemeenten besloten samen het asbestprobleem in de agrarische sector aan te pakken. Uit landelijk onderzoek was gebleken, dat van het nog aanwezige asbest het overgrote deel zich op agrarische bedrijfsgebouwen bevindt. Diverse asbestbranden in West-Friesland zorgden voor een confrontatie met de economische, gezondheids- en milieuproblemen, die dit materiaal met zich meebrengt. Hieruit ontstond in de agrarische sector de wens het asbestprobleem rigoureus aan te pakken. Ook onze gemeente steunt de actie.

WLTO Actie Bouwasbest

De WLTO heeft de Actie Bouwasbest gestart waarmee door een gezamelijke aanpak het asbest relatief voordelig en verantwoord wordt verwijderd. Voor de uitvoering van het project heeft de WLTO een plan van aanpak ontwikkeld voor het verwijderen van asbest van agrarische bedrijven. De WLTO heeft uitgezocht welke richtlijnen er gelden, welke vergunningen nodig zijn en welke gecertificeerde bedrijven het werk kunnen uitvoeren. Deze standaard werkwijze biedt de deelnemende bedrijven twee belangrijke voordelen: Zij nemen u een heleboel werk uit handen en de gezamelijke aanpak levert u een aanzienlijke kostenbesparing op.

Particulieren

De actie richt zich ook op particulieren met daken groter dan 35 m2 asbest dakplaten, zoals eigenaren van voormalige boerderijen waarbij nog met asbest afgedekte schuren aanwezig zijn. Dat betekent dat ook niet-agrariërs kunnen profiteren van de gelegenheid om tegen een scherpe prijs op betrouwbare manier van hun asbestdaken af te komen en te vervangen door een asbestvrij dak.

Alleen asbestcement golfplaten

De actie beperkt zich uitdrukkelijk tot dakbedekking en beschot (meestal golfplaten) van asbestcement. Het verwijderen van asbest binnenin gebouwen vraagt een geheel andere aanpak en is gebonden aan andere regelgeving. Bovendien zijn de situaties binnen vaak zo verschillend, dat daarvoor geen eenduidige aanpak te formuleren is. Indien er inpandig asbest is wordt wel aanbevolen om dit gelijktijdig mee te laten nemen. Dit om te voorkomen dat er bij sloop in de toekomst opnieuw asbest geïnventariseerd en verwijderd moet worden. Wanneer u ook binnenshuis asbest wilt verwijderen kan de asbestverwijderaar daarvoor een aanvullende offerte maken.

Nieuwe daken soms bouwvergunning nodig

Indien het gekozen nieuwe dak door materiaal en/of kleur afwijkt van het oude dak dient soms een bouwvergunning te worden aangevraagd. Dit dient door de opdrachtgever zelf te worden geregeld. Overleg daarvoor altijd even met de afdeling Bouw en Woningtoezicht.

Kosten

In de actie worden twee tarieven gehanteerd: één voor leden van de WLTO en één voor niet-WLTO-leden. De tarieven worden vermeld in de prijslijst (zie onder Informatie).

Een inventarisatie van het asbest is bij de prijs inbegrepen als daarna ook daadwerkelijk de opdracht tot verwijdering wordt gegeven. Anders wordt de inventarisatiekosten in rekening gebracht. Men ontvangt hiervoor het, door een deskundig bureau opgestelde, beknopte inventarisatierapport.

Waarom nu meedoen

Het verwijderen van asbest is een kostbare zaak. Op basis van de huidige regelgeving is de verwachting dat de kosten in de toekomst alleen nog maar zullen toenemen. Heeft u asbest op uw bedrijf dan is dat niet alleen een risico voor uw gezondheid maar ook een financieel risico. Het is mogelijk dat het in de toekomst verplicht wordt om het asbest tegen nog hogere kosten te verwijderen. Ook nu al drukt de aanwezigheid van asbest de waarde van uw eigendom bij eventuele verkoop. Heeft u agrarische gebouwen op uw bedrijfsterrein waar asbest in verwerkt is, maar bent u geen lid van de WLTO dan kunt u toch meeliften op het project.

Standaardpakket van de WLTO


* Regelen van de benodigde verzamelsloopvergunning (mits voldoende aanmeldingen)

* Regelen van transport en storten van asbest
* Erkende asbestverwijderingsbedrijven zijn geselecteerd.
* Vaste lage prijzen voor de deelnemers

* Het uitzoeken van geschikte nieuwe dakplaten met 10 jaar garantie en een gunstige regeling met erkende dakdekkers over een standaardaanpak.

* Het opstellen van een contract zodat u als deelnemer zeker weet dat afspraken goed worden vastgelegd.

* De administratieve afhandeling nadat u als opdrachtgever heeft aangegeven dat het werk naar behoren is verricht.

Informatie

Uitgebreide informatie vindt u in de actiebrochure die in het gemeentehuis beschikbaar is. Bij de brochure zijn een prijslijst en een aanmeldingsformulier te verkrijgen. Indien u wilt profiteren van een gezamenlijke sloopvergunning geeft u dan zo spoedig mogelijk op. De vergunning wordt aangevraagd als er voldoende aanmeldingen zijn vanuit uw gemeente.

Wanneer de brochure niet al uw vragen beantwoordt, kunt u terecht bij het WLTO-Informatiecentrum: 023-5162360.