Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

valys

"Valys-passen worden deze week verstuurd"

De invoering van Valys gaat gepaard met veel verwarring en chaos. Het spoeddebat werd een paar keer verplaatst, de derde termijn van de Tweede Kamer werd uitgesteld en nu is de stemming over de moties die zijn ingediend tot een onbekende datum opgeschort (wegens het overlijden van Prinses Juliana). Veel mensen die van Valys gebruik gaan maken, hebben talloze vragen. Gaat 1 april nog wel door? Wanneer krijgen we onze passen? Hoe groot is nu het kilometerbudget? Wanneer kan er via Internet een reis geboekt worden?

Na telefonisch contact met Valys kunnen we het volgende melden: Voor Valys was het ook volstrekt onduidelijk hoe het, gezien de ingediende moties door de Tweede Kamer, verder zou gaan met Valys. Nu de stemming is uitgesteld, heeft Valys besloten de knoop door te hakken en niet langer te wachten met het versturen van de Valys-passen. Die worden nog deze week verstuurd aan iedereen die hem al heeft aangevraagd. Met de Valyspas wordt een brief meegestuurd waarin duidelijk staat vermeld hoe een reis geboekt kan worden. Wie nog geen pas heeft, wordt aangeraden deze snel aan te vragen. Er kunnen pas reizen geboekt worden als men de Valys-pas in huis heeft.

Valys gaat ervan uit dat in ieder geval de hoge kilometerbudgetten gehanteerd zullen worden (450 resp. 900 kilometer; voor 2004 is dat nog 350 resp. 700 km). Op vertoon van een OV-begeleiderskaart mag een begeleider gratis mee.
Het is afhankelijk van de stemming over de moties of er nog verdere aanpassingen worden doorgevoerd. Vooral motie 196, waarin gevraagd wordt om afschaffing van het kilometerbudget (een wens van alle betrokken personen en organisaties, met uitzondering van de regering en twee van de regeringspartijen), is daarbij van groot belang. Wanneer de stemming zal zijn, is op dit moment nog onzeker.

(Geplaatst: 23 maart 2004)
---