TNO Arbeid


Arbo-verbeteringen zijn niet duur

Veel branche organisaties zijn actief in het bevorderen van veiligheid en gezondheid. Toch gaat het doorvoeren van arbo-verbeteringen in de bedrijven vaak nogal traag. Er is een aantal redenen voor, zoals gebrek aan vertrouwen dat een bepaalde maatregel in de praktijk echt werkt. Het kan ook zijn dat men opziet tegen verandering of er 'gewoon niet aan toekomt'.

Uit contacten met branche organisaties, bedrijven en overheidsdiensten is gebleken dat gebrek aan inzicht in de kosten en baten van arbo-maatregelen één van de grootste belemmeringen is. TNO Arbeid heeft een methode ontwikkeld om die kosten en baten in beeld te brengen. Daarmee wordt ook duidelijk welke punten kritisch zijn. De winst wordt in veel gevallen niet alleen bereikt door vermindering van ziekteverzuim. Gebleken is dat de maatregelingen ook de directe bedrijfsprocessen verbeteren en zo de leiden tot een hogere arbeidsproductiviteit. Kortom: het zijn maatregelen om slimmer te werken.

TNO kan vele voorbeelden geven. Bijvoorbeeld de vraag of het voor een straatmakerbedrijf uit financieel oogpunt interessant is om het zware kruien zand en stenen door een machine te laten doen. Of om de kosten en baten van een pakket maatregelen om het verzuim in een algemeen ziekenhuis te reduceren. Er is ook een rekenmodel waarmee een schoonmaakbedrijf zelf kan bepalen of de extra kosten voor een ergonomische stofzuiger ten opzichte van een gewone terugverdiend worden.

Meer informatie
Belangstellenden kunnen contact opnemen met ir. Ernst Koningsveld, senior adviseur, 023 554 95 24, e.koningsveld@arbeid.tno.nl of met Dirk Osinga, senior adviseur, 023 554 95 69, d.osinga@arbeid.tno.nl.

Direct naar het bericht: http://www.arbeid.tno.nl/nieuws/20040323.html

info@arbeid.tno.nl
www.arbeid.tno.nl