Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

23-3-2004

De gemeente Gaasterlân-Sleat voert de wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu voldoende uit. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De Inspectie heeft eind vorig jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet - en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door Gaasterlân-Sleat.
Uitkomst onderzoek
De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Gaasterlân-Sleat haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen.

Voor een groot aantal taken op het terrein van bouwen en ruimte scoort de gemeente voldoende. Milieu loopt hierin echter achter. Zo kan de uitvoering van de handhaving van milieuvergunningen beter. Ook worden overtredingen bij zwaardere bedrijven onvoldoende gesignaleerd. Hierdoor blijven noodzakelijke acties uit.
Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. De gemeente is gevraagd een plan van aanpak met maatregelen op te stellen. De inspectie vindt dat de gemeente hiermee de juiste stappen zet voor het verbeteren van de situatie. Eind 2004 is er een nazorggesprek over de voortgang van het verbeterplan.